HRVATSKI RADIO VALPOVŠTINA, Kralja Petra Krešimira IV 1

ZAVRŠENA 15. ZIMA U TEHNICI

ZAVRŠENA 15. ZIMA U TEHNICI

Radionice su započele 2. siječnja, a završile su 7. siječnja 2023. godine i trajale su od 9,00 do 13,00 sati. Ukupno je sudjelovalo 30 djece iz Valpova, Belišća, Osijeka, Rijeke i Ladimirevaca.

Učenici su mogli svoje slobodno vrijeme korisno provesti u radionicama Centra tehničke kulture Valpovo-Belišće i upoznati se sa „čudesnim svijetom tehnike" u slijedećim radionicama:

MODELARSTVO (2. 1. 2023.)

Voditelji su bili Bojan Fuderer i Davor Milošević. Polaznici su na strojevima Unimat izrađivali modele o šperploče: borove, jelene i kućice. Nacrt na samoljepivom papiru trebalo je vrlo precizno izrezati i obraditi, te nakon toga spojiti ljepljenjem. Kod kuće su tehničke tvorevine mogli obojati.

FOTOGRAFIJA (3. 1. 2023.)

Fotografi su svoje radne zadatke odrađivali drugog dana Zime u tehnici.

Voditelji su bili Goran Kuperići Goran Dojkić. Nakon uvodnih predavanja o fotografiji polaznici su isprobali cameru obscuru, fotografirali su na zadanu temu. Nakon toga analizirali su svoje radove i isprintali po dvije fotografije.

MAKETARSTVO – STROJ ZA STIROPOR (4. 1. 2023.)

Voditelji su bili Bojan Fuderer i Davor Milošević su 4. siječnja sa grupom modelara radili maketu naselja (100x50 cm) od stiropora, kartona, šperploče i spužve. Koristili su i različite alate: Unimat strojevi, stroj za stiropor, škare, skalpeli, rašpe, brusni papir, ljepila i boje. Iako su svi polaznici radili u grupi kreativnosti nije nedostajalo.

„ZIMA U ŠKOLI“ U PODRAVSKIM PODGAJCIMA (4. 1. 2023.)

Za vrijeme zimskih praznika Klub mladih tehničara je u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Valpovo-Belišće i Centrom tehničke kulture Valpovo-Belišće organizirao aktivnost pod nazivom „Zima u školi”. Učenici od petog do osmog razreda imali su na raspolaganju tri radionice (radionica modelarstva, fotografije i robotike). Za radionicu modelarstva prijavilo se osam učenika. Radionica modelarstva održana je 4. siječnja 2023. godine u prostorijama naše škole a na njoj su sudjelovale tri ekipe odnosno 6 učenika (jedna ekipa je zbog bolesti izostala). U opuštenoj, ugodnoj i nadasve radnoj atmosferi učenici su uz vodstvo iskusnog mentora gospodina Dragana Francuza izrađivali model zrakoplova F-16.

Korištenjem mogućnosti Unimat stroja i detaljnim uputama mentora sve ekipe su uspješno izradile svoj model. Svoje mišljenje i oduševljenje polaznici su iskazali riječima „možemo li svoje modele ponijeti kući i kad će biti organizirana sljedeće radionica?”. (Ivo Grgić, prof.)

ROBOTIKA-ELEKTRONIKA (5. 1. 2023.)

Voditelj radionice, Marijan Antolović i Goran Dojkić, izrađivali su bedževe od šperploče i elektronskih dijelova. Svaki polaznik trebao je na tiskanu pločicu zalemiti po shemi sigurnosnu iglu, držač baterije i led diodice.

3D PRINTER I LASER (7. 1. 2023.)

Ovu radionicu odradili su Tomislav Kudeljnjak i Marijan Antolović. Polaznici su na računalima imali model pahuljice u koji su upisivali svoje ime. Laserski rezač izrezao im je pahuljicu od pleksiglasa. U drugom dijelu radionice modelirali su privjesak sa svojim imenom koji je isprintan na 3D printeru.

I ova Zima u tehnici pokazala je interes djece (i roditelja) za radionice tehničke profilacije u Zajednici tehničke kulture Valpovo-Belišće. Sve tehničke tvorevine koje su mladi tehničari napravili mogli su ponijeti kući. Polaznicima je u pauzi poslužena užina i napitak. Mentori su u svim radionicama upoznali djecu i sa radom na siguran način, a nakon završetka svake radionice djeca su počistila svoj radni prostor. Velik broj prijavljenih nije mogao sudjelovati na radionicama zbog pojave viroze i gripe.

Hvala svima koji su svojim trudom i zalaganjem omogućili održavanje 15. Zime u tehnici.

IZVOR: Ivana Francuz, tajnica

Slične vijesti

Pratite nas na društvenim mrežama.