HRVATSKI RADIO VALPOVŠTINA, Kralja Petra Krešimira IV 1

STEM U RADIONICAMA DOMA TEHNIKE

STEM U RADIONICAMA DOMA TEHNIKE

PRAKTIČNU NASTAVU TEHNIČKE KULTURE u radionicama Doma tehnike organizirala je nastavnica tehničke kulture iz OŠ M.P. Katančića Valpovo, gospođa Biljana Pantoš u dogovoru sa tajnicom Ivanom Francuz.

Gospođa Pantoš već niz godina dovodi učenike organizirano u Dom tehnike. Prva dva razreda (8b i 7a) bila su u radionici 8. lipnja 2023., a 15. lipnja još tri razreda (6a, 7b i 8a). Na predavanjima je sudjelovalo 111 učenika. Voditelj radionica bio je profesor Marijan Antolović, a teme su bile vezane za STEM područje.

Micro:bit

Kako bi računala poput micro:bit znala što trebaju raditi, učenici su im „davali“ instrukcije. Skup instrukcija za računala zovemo programima. Programi se pišu u obliku kôda, odnosno jezika razumljivog i učeniku i računalu.

Svoja micro:bit računala učenici su programirali online dostupnim uređivačima blokovskim MakeCodeom.

mBot

mBot robot je posebno dizajniran edukacijski alat za stjecanje znanja i vještina u STEM području (znanost, inženjering, elektronika, matematika). Omogućuje jednostavan ulazak u svijet robotike, elektronike i programiranja.

Nastao je u suradnji Makeblock-a i Arduino open-source hardverske platforme.

Softver za programiranje mBot robota zove se mBlock i preuzet je na svim računalima u kabinetu.

mBlock je grafički softver za programiranje u kojem se program izrađuje povlačenjem i spajanjem blokova kôda.

Učenici su rogramiratli način kretanja robota, rad motora, komunikacija među robotima, uključivanje i isključivanje svjetlećih dioda i zujalice, izvršavanje određenih radnji temeljem očitanja senzora i drugo

Ivana Francuz, tajnica ZAJEDNICA TEHNIČKE KULTURE VALPOVO-BELIŠĆE VALPOVO

Slične vijesti

Pratite nas na društvenim mrežama.