HRVATSKI RADIO VALPOVŠTINA, Kralja Petra Krešimira IV 1

Petrijevačke Žetvene Svečanosti 2023.

Petrijevačke Žetvene Svečanosti 2023.

Trodnevna  manifestacija izvornog i amaterskog folklornog stvaralaštva,«Petrijevačke žetvene svečanosti», nastala je na inicijativu reaktiviranog Kulturno- umjetničkog društva «Nikola Šubić Zrinski» Petrijevci i Općine Petrijevci. Cilj  ove folklorne priredbe je, sukladno nazivu, sačuvati od zaborava tradicijsku slavonsku žetvu (kosidbu žita), taj, za Slavonca, najvažniji posao u godini, koja se u sklopu obveznog programa svake godine demonstrira uživo, na polju zasijanom pšenicom. Nadalje,  putem narodnih običaja koji se  izvode na pozornici, očuvati hrvatska narječja i govore, pjesme i plesove, narodno ruho te tradicijske obrte, pripremu jela i kolača i niz drugih sadržaja koji čine hrvatski nacionalni identitet.

Naša manifestacija ove se godine održava po 29-ti put a iz godine u godinu bilježi sve veću posjećenost, koja se broji  u tisućama, zahvaljujući ponajprije uhodanoj programskoj shemi, bogatstvu izvornih etnografskih sadržaja, izbjegavanju kiča i «kirvajskog ugođaja», zanimljivom zabavnom dijelu programa te ugodnom okruženju uz bogatu gastronomsku ponudu lokalnih udruga i klubova te tamburašku glazbu!

 «Petrijevačke žetvene svečanosti» održavaju se uvijek drugoga vikenda mjeseca srpnja, pred kraj žetvenih poslova, ove godine to je od 7 do 9.srpnja.  Manifestacija je, pod pokroviteljstvom Općine Petrijevci, a u organizaciji Odbora manifestacije, kontinuiranim održavanjem, od 1994. godine, postala ponos i prepoznatljivost Općine Petrijevci. Uz «Ljeto valpovačko» i brođanačku "Olimpijadu starih športova" svakako spada u sam vrh kulturnih događanja Valpovštine te se kao takva može uključiti u srpanjsku turističku ponudu istočne Slavonije i Hrvatske.

 

Slične vijesti

Pratite nas na društvenim mrežama.