HRVATSKI RADIO VALPOVŠTINA, Kralja Petra Krešimira IV 1

Peti Dani Matije Petra Katančića

Peti Dani Matije Petra Katančića

Grad Valpovo i Hrvatski institut za povijest – Podružnica Slavonski Brod u zajedničkoj su organizaciji već petu godinu zaredom organizirali kulturno-znanstvenu manifestaciju Dani Matije Petra Katančića. Peti Katančićevi dani započeli su 8. rujna u Memorijalnom centru Matija Petar Katančić s predavanjem dr. sc. Tomislava Bogdana redovitog profesora s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Prije početka predavanje gradonačelnik Matko Šutalo pozdravio je sve prisutne i zahvalio predavačima na dolasku u Valpovu te je prilikom otvaranja Dana Matije Petra Katančića naglasio kako ova kulturno-znanstvena manifestacija ima važno mjesto u promoviranju grada Valpova kao prepoznatljive kulturne destinacije.

Profesor Tomislav Bogdan vodeći je stručnjak u Hrvatskoj za hrvatsku ranonovovjekovnu književnost, a održao je predavanje pod naslovom „Katančić kao klasicistički pjesnik“. U svojem je vrlo nadahnutom predavanju istaknuo kako je Matija Petar Katančić jedini izraziti klasicist u slavonskoj književnosti 18. stoljeća. Ostali slavonski pisci toga vremena, prema mišljenju profesora Bogdana, rijetko su računali sa zahtjevnijim čitateljem te su stvarali uglavnom djela manjih estetskih ambicija i s istaknutim pragmatičkim namjerama, bile one vjerske ili prosvjetiteljske. Katančićevi klasicistički interesi očiti su u djelima različite vrste, a profesor Bogdan se u svojem predavanje usmjerio na Katančićevo pjesništvo odnosno njegovu jedinu pjesničku zbirku Fructus auctumnales (1791). Predavač je naglasio kako je Katančić načela klasicističke poetike primjenjivao u svojim latinskim stihovima i što je posebno zanimljivo i u hrvatskim pjesmama. Profesor Bogdan je razmotrio kako je Katančić upotrebljavao antičke motive i pjesničke vrste, kako je primjenio pravila kvantitativne versifikacije na narodnom jeziku, te kako je pokušao fasciniranost antičkim nasljeđem povezati s interesom za književni folklor. Nakon lucidnog predavanja profesora Bogdana brojni su se Valpovčani zadržali u dodatnom razgovoru s predavačem.

Peti Katančićevi dani završili su u subotu 9. rujna sa sajmom knjiga na kojem su posjetitelji mogli kupiti knjige po prigodnim cijenama. Tijekom trajanja sajma u Edukacijsko-interpretacijskom centru predavanje je održao dr. sc. Darko Vitek pod naslovom „Društvena povijest Slavonije u 18. stoljeću.“ Darko Vitek izvanredni je profesor na Hrvatskim studijima u Zagrebu i vodeći je stručnjak za hrvatsku ranonovovjekovnu povijest, a posebni istraživački interes pokazuje prema urbanoj povijesti Slavonije. Profesor Vitek u uvodnom je dijelu predavanja istaknuo kako kraj 18. stoljeća obilježavaju korijenite društvene i političke promijene koje su usmjerile povijest europskih država i naroda k suvremenim političkim obličjima i društvenim uređenjima. U vrtlogu tih zbivanja našla se i Habsburška Monarhija, a time i današnji prostor Slavonije. U vrijeme vladavine Marije Terezije, a pogotovo njezina sina Josipa II., Monarhiju je zadesio veliki val reformi koje su, s jedne strane bile uvjet opstanka države u novim političkim okolnostima, a s druge strane, izraz onodobnih društvenih i intelektualnih stremljenja. Slavonija, kao rubno područje Habsburške Monarhije također je bila izložena reformskim procesima potaknutim u bečkom dvoru no njezin specifičan položaj, kao i činjenica da je sukob s Osmanskim Carstvom još uvijek bio latentna opasnost za Monarhiju, rezultirao je određenim specifičnostima u provedbi tih, dubokih i temeljitih društvenih reformi. Matija Petar Katančić živio je i djelovao upravo u tim okolnostima, te je kao suvremenik vladara-reformatora Josipa II. svjedočio njegovim pokušajima reforme društva te se njegova djelatnost ne može historiografski valorizirati bez poznavanja povijesnog konteksta njegova života. Nakon završetka vrlo zanimljivog predavanja, profesor Vitek je odgovarao na pitanje iz publike.

Oba ovogodišnja predavača članovi su Znanstvenog odbora kulturno-znanstvene manifestacije Dani Matije Petra Katančića, a upravo je taj Znanstveni odbor garancija za daljnje kontinuirano odvijanje Katančićevih dana u Valpovu.

Izvor: Grad Valpovo

Slične vijesti

Pratite nas na društvenim mrežama.