HRVATSKI RADIO VALPOVŠTINA, Kralja Petra Krešimira IV 1

Održana svečana sjednica Gradskog vijeća grada Valpova

Održana svečana sjednica Gradskog vijeća grada Valpova

Povodom Dana Grada Valpova i crkvenog blagdana bezgrešnog začeća blažene djevice Marije jučer je u Velikoj dvorani centra kulture „ Matija Petar Katančić” u Valpovu održana svečana sjednica Gradskog vijeća grada Valpova. Nakon što je gradonačelnik Matko Šutalo upoznao nazočne sa učinjenim u proteklom periodu i prigodnog filma o postignućima u proteklih godinu dana dodijeljena su javna priznanja. Plaketu „Grb Grada Valpova„ dobili su Miroslav Štargl i Jens Mihael Bojtelšpaher. Plaketu „ Matija Petar Katančić „ Martin Glavica, Kristijan Ćorić, Dubravka Cvenić i Ljerka Perčin. Zlatnu plaketu „ Pečat grada Valpova „ Stjepan Šmit, Zlatko Presnac i Josip Varžić.

Obraćanje gradonačelnika Matka Šutala povodom Dana grada prenosimo u nastavku:

Dame i gospodo, štovani uzvanici i gosti, drage sugrađanke i sugrađani,

srdačno Vas pozdravljam u ime Grada Valpova, svojih suradnika i u svoje osobno ime. Zahvaljujem od srca svima koji su došli proslaviti s nama Dan našega grada i crkveni god Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. Dobro nam došli! Ugodno se osjećajte u našem gradu.

Svečana sjednica prilika je da se osvrnemo na sve one značajne programe i projekte koje smo proveli u proteklih godinu dana te da Vas upoznamo s planovima za razdoblje koje je pred nama.

No, prije toga, dopustite mi da se zahvalim svima koji na bilo koji način doprinose razvoju našega grada na svim poljima, sportskim, kulturnim i gospodarskim. Ovogodišnjim laureatima čestitam na zasluženim priznanjima.

Posebnu zahvalu upućujem svojim sugrađanima i mještanima prigradskih naselja.

Zahvaljujem vam na povjerenju i podršci, na vašim kritikama, ali i na jasnim i konstruktivnim prijedlozima koje razrađujemo i provodimo u djelo.

Neću ponavljati sve ovo što ste imali priliku vidjeti u filmu koji je maloprije prikazan, ali ću se osvrnuti na ono, po meni najvažnije:

Prije nekoliko godina kao strateški cilj postavili smo razvoj gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i naravno poljoprivrede kao njene povijesno najvažnije grane na ovim prostorima.

Međutim, sama strategija na kojoj radimo ne bi značila ništa, da se nešto konkretno ne poduzme stoga usporedo s provođenjem raznih demografskih i pronatalitetnih mjera putem kojih želimo zadržati stanovništvo na ovim prostorima i pokazati da Grad brine za svoje građane, provodimo Programe za razvoj poduzetništva i poljoprivrede.

Posljednje četiri godine direktno ulažemo u poljoprivredu i gospodarstvo, širimo poduzetničke zone, gradimo poduzetničke inkubatore, a u suradnji s našim poduzetnicima i strukom vjerujem da ćemo kroz idućih godinu dana otvoriti oko 200 novih radnih mjesta.

Zona malog gospodarstva II u Valpovu izgrađena je početkom ove godine i gotovo da nema više slobodnih parcela.

Ovim putem zahvaljujem svima koji su prepoznali naš grad kao povoljnu sredinu za širenje svoga poslovanja.

Informacije radi, samo u ovoj godini gospodarstvenici su u Valpovu uložili preko 110 mil kn što je najveće ulaganje privatnog kapitala u posljednjih 25 godina.

Uza sve navedeno našim partnerima nudimo osnivanje prava građenja na nekretninama u našim Zonama za 1 kn/m2, mogućnost oslobađanja od komunalne naknade i komunalnog doprinosa, subvencioniranje zakupa uredskih i proizvodnih prostora u našim inkubatorima te besplatno savjetovanje i tehničku pomoć pri pisanju poslovnih planova i prijava na natječaje za povlačenje bespovratnih sredstava iz Fondova EU i resornih ministarstava.

To su stvari koje su važne i koje ljudi vide i osjete, konkretne stvari radi kojih se radi i gradi više negi ikada prije upravo ovdje u Valpovu, u našoj Slavoniji.

Kao što vidite imamo jasan plan razvoja i uz podršku naših sugrađana nastavljamo marljivo raditi na njegovu ostvarenju.

Ovim putem apeliram i na sve vas, predstavnike jedinica lokalnih i regionalnih samouprava, svjetovnih i crkvenih institucija da zajednički radimo na razvoju naših gradova i regija jer samo na taj način možemo doći do željenog rezultata: ekspanzije gospodarstva, otvaranja novih radnih mjesta te do krajnjeg cilja, unapređenja kvalitete života na ovim prostorima.

Poštovane dame i gospodo, još jedna godina je iza nas, godina u kojoj smo nastavili raditi na provedbi započetih infrastrukturnih projekata te pripremi i planiranju novih.

Izgradnja novog inkubatora i moderne gradske tržnice u punom je jeku, do kraja godine potpisujemo ugovor za izgradnju Doma kulture Fabijan Šovagović, a početkom iduće započet ćemo s novim projektom Zaželi kroz koji smo do sada povukli gotovo najviše sredstava od svih gradova, ustanova i udruga u Republici Hrvatskoj. Pripremamo nove projekte za daljnji razvoj kulturne i prirodne baštine, turističke, sportske i komunalne infrastrukture te za proširenje toliko nam potrebnih vrtićkih kapaciteta, ali i uređenja prostora za osobe starije životne dobi.

Sve ovo navedeno ne bi bilo ostvarivo i bez osoba koje nisu u prvome planu pa koristim ovu priliku i pohvaljujem rad svojih suradnika iz gradske uprave, naših zajednica, ustanova i trgovačkih društava. Zahvaljujem se Vladi Republike Hrvatske i županiji osječko-baranjskoj, a posebice ljudima u županijskim uredima i resornim ministarstvima s kojima doista imamo kvalitetnu suradnju.

Naše Valpovo grad je bogate povijesti, tradicije i kulture koju čuvamo i njegujemo, ali i koristimo svaki tren i svaku priliku da se njome dičimo.

Valpovo je i prijateljski grad, otvoren za sve međukulturne i međuvjerske dijaloge.

Sretan sam što na današnjoj sjednici imamo najveći broj čelnika gradova i općina iz svakog dijela Lijepe naše, ali i susjednih prijateljskih zemalja. Vjerujem da je i to još jedan pokazatelj da smo na dobrom putu. Kolegice i kolege hvala vam na dolasku.

Njegovanjem prijateljstva i suradnje s našim prijateljskim gradovima i općinama, ali sve više i s drugim sredinama, upoznavanjem naših sličnosti, ali i povijesno uvjetovanih različitosti, zasigurno gradimo i učvršćujemo međusobno povjerenje i prijateljstvo i time dajemo snažan doprinos razvoju i povezivanju naših sredina.

I na kraju, ali ne manje bitno, Dan grada još je jedna prilika da se prisjetimo onih bez kojih vjerujem da danas ne bi bili ovdje. Dame i gospodo, ne smijemo zaboraviti žrtvu koju su hrvatski branitelji, među njima i naši Vukovi s Drave, podnijeli za sve nas. Veliki pozdrav i poštovanje upućujem svim dragovoljcima Domovinskog rata, braniteljima, policajcima i njihovim obiteljima. Hvala vam. Znajte da niste zaboravljeni. Vaša žrtva zalog je mirnijoj budućnosti za sve nas.

Cijenjene dame i gospodo, dragi gosti, nadam se da sam vam uspio, barem malim dijelom, opisati što smo ostvarili u protekloj godini, na čemu trenutno radimo i čemu težimo.

Našim gostima želim ugodan boravak u našem gradu i nakon toga sretan povratak kućama.

Vama drage moje Valpovčanke i Valpovčani, od srca čestitam rođendan našega grada i crkveni god Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije uz želju da zajedničkim snagama nastavimo graditi novo, ljepše i sretnije Valpovo za nas i našu djecu.

 

 

Slične vijesti

Pratite nas na društvenim mrežama.