HRVATSKI RADIO VALPOVŠTINA, Kralja Petra Krešimira IV 1

ODRŽANA IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA ZTK VALPOVO-BELIŠĆE

ODRŽANA IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA ZTK VALPOVO-BELIŠĆE

U četvrtak 23. ožujka 2023. godine održana je redovna izvještajna skupština Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće. Skupštinu čine po dva predstavnika iz svake udruge i po jedan predstavnik iz sekcija, što čini 19 zastupnika. Na sjednici je sudjelovalo svih 19 zastupnika ili zamjenika, te osam gostiju. Sjednicu je vodio predsjednik ZTK po usvojenom dnevnom redu. Pošto su zastupnici sve materijale dobili mailom, a isti su postavljeni i na web stranicu, tijek sjednica bio je vrlo učinkovit.

Tajnica Zajednice, gospođa Ivana Francuz, pojasnila je financijsko izvješće, a umjesto izvješća o radu prikazan je desetominutni film o aktivnostima u 2022. godini.

IZVJEŠĆE O REALIZACIJI PROGRAMA RADA I DJELOVANJA

Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće je udruga, koja okuplja udruge tehničke kulture na području gradova Valpova i Belišća s ciljem provođenja zajedničkih aktivnosti koje su usmjerene širenju tehničke kulture prema djeci i odraslima. Za te potrebe Osječko-baranjska županija osigurala je prostorne i materijalne uvjete. Zajednica djeluje u Domu tehnike u Valpovu. U zajedničkom djelovanju udruga, ostvaruje se značajan doprinos u realizaciji javnih potreba u tehničkoj kulturi te oblikovanju i ostvarivanju suvremenog koncepta razvitka tehničke kulture kod djece i građana u našoj zajednici. Zajednica tehničke kulture je u dosadašnjem radu svojim programima i aktivnostima ostvarila značajan ugled i razinu postignuća. Za rezultate rada u širenju tehničke kulture u proteklim godinama, volonteri i djelatnici tehničke kulture dobili su niz značajnih priznanja na razini grada, županije, države ali i izvan nje.

Na području županije Osječko-baranjske, po organiziranosti i brojnosti, ZTK Valpovo-Belišće je nakon ZTK Osijek, najveća gradska organizacija tehničke kulture na tom području. ZTK Valpovo-Belišće okuplja 8 udruga građana tehničke orijentacije i dvije sekcije: Informatička škola „Page“ i Centar tehničke kulture Valpovo-Belišće.

Kroz radionice u Domu tehnike, OŠ na našem području i SŠ Valpovo prošlo je 1470 djece i mladih (neki su sudjelovali u više radionica, ili nekoliko puta u istoj radionici).

U razdoblju od 1.10.2021. do 1.10.2022. godine ZTK Valpovo-Belišće (zajedno sa udrugama i sekcijama) organizirala je i održala ukupno 54 aktivnosti, a evo najznačajnijih i broj polaznika u njima:

„ZIMA U TEHNICI” 92

NATJECANJE MLADIH TEHNIČARA 24

RADIONICE CTK 64

USKRS U TEHNICI 60

MODELARSTVO (proljeće, jesen) 607

LJETO U TEHNICI 126

DJEČJI TJEDAN 57

STEM (OŠ, SŠ) 288

MI, ZVONO 25

VRTIĆI 92

UMIROVLJENICI 35

S 1470 korisnika

Broj sati koje su učenici proveli na radionicama koje je organizirala ZTK Valpovo-Belišće:

· 2 školska sata – 895 učenika

· više od 5 sati – 278 učenika

· više od 35 sati – 102 učenika

· više od 70 sati – 64 učenika

Nakon usvajanja svih relevantnih dokumenata Skupštini su se obratili gosti i zastupnici.

Gospodin Domagoj Varžić iz Grada Belišća i gospođa Mirela Skelac u ime Autoluba Valpovo dali su podršku aktivnostima koje se provode u ZTK Valpovo-Belišće i zaželjeli nastavak ovako vrijednih rezultata, napose sa djecom i mladima.

Na kraju sjednice zaslužnim učenicima i građanima dodijeljena su priznanja ZTK Valpovo-Belišće za 2022. godinu.

DIPLOMU ZTK Valpovo-Belišće za postignute rezultate u tehničkim aktivnostima u 2022. godini dobili su:

DAVID MANDL

MARKO SAMARĐIĆ

HRVOJE KOVAČEVIĆ

PETAR ŠIMIĆ

SARA AĐIĆ

TENA NOVAKOVIĆ

LUCIJA TOPALOVIĆ

VALENTINA PUJIĆ

PLAKETU ZTK Valpovo-Belišće za izniman doprinos razvoju i promicanju tehničke kulture u 2022. godini dobili su:

BILJANA PANTOŠ

MARIJAN ANTOLOVIĆ

TOMISLAV KUDELJNJAK

BOJAN FUDERER

DAVOR MILOŠEVIĆ

GORAN KUPČERIĆ

ZAHVALNICU ZTK Valpovo-Belišće za osobni angažman i doprinos u ostvarivanju ciljeva tehničke kulture u 2022. godini dobili su:

STELA HORVAT

GORAN DOJKIĆ

IVO NOVAK

IVICA MIHALJEVIĆ

VELJKO ČVAGIĆ

MATKO FLORIJANČIĆ

POVELJU ZTK Valpovo-Belišće za dugogodišnji i izniman doprinos razvoju i promicanju tehničke kulture dobio je STJEPAN BLAŽEVIĆ.

Gospodin Stjepan Blažević rođen je 01. rujna 1943. godine u Ivanovcima, gdje je i završio osnovnu školu. Srednje obrazovanje završio je u Valpovu, a VKV kvalifikaciju automehaničara stekao u Osijeku. Zvanje kontrolora tehničke ispravnosti vozila 1984. god. na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu .

Od 1977. godine radi u Autoškoli Autokluba «Valpovo» na poslovima instruktora vožnje, voditelja autoškole i predavača iz nastavnog predmeta PPSP. S navedenim radom nastavio je i u Autoškoli «Siguran prolaz» d.o.o. Valpovo, koja je osnovana 1997. godine, gdje radi sve do umirovljenja 2000. godine.

Kao jedan od prvih entuzijasta radi u radionici tadašnjeg Automoto društva Valpovo od osnutka 1958. godine, a kao sedamnaestogodišnji mladić 16.11.1960. godine postaje i njegov član, što ostaje neprekidno sve do današnjih dana.

  1. godine postaje njegovim tajnikom. Velika zasluga je što se u tom periodu Automotodruštvo seli u nove prostorije, a radi se na izgradnji poligona za autoškolu. Kao tajnik Automoto društva «Valpovo», organizator je tadašnjih auto relia, biciklijada za žene, a sve u funkciji promicanja prometne kulture. Organizira održavanje regionalne smotre «Što znam i kako se ponašam u prometu» koja je 1983. godine održana u Valpovu. Iste godine, njegovom zaslugom osniva se Školska prometna jedinica za mjesto Valpovo. Jedan je od osnivača Savjeta za sigurnost prometa grada Valpova, čiji je jedno vrijeme bio i predsjednik. .

Cijeli svoj radni vijek gospodin Blažević je posvetio osposobljavanju kandidata za vozače, preventivi u cestovnom prometu. Sve svoje slobodno vrijeme posvetio je radu s mladima, djecom predškolskog i školskog uzrasta, radeći s njima kako bi se sa što više znanja i vještine kretali u prometu, stekli potrebna znanja iz prometne kulture i na taj način osigurali sigurnost sebi i ostalim sudionicima u prometu.

Gospodin Blažević aktivno sudjeluje u radu ZTK Valpovo-Belišće cijeli svoj radni vijek, a nastavio je sa aktivnostima i nakon odlaska u mirovinu.

Za dugogodišnji rad gospodin Blažević nagrađen je brojnim priznanjima:

  • 1998. godine Upravni odbor HAK-a dodijelio je gosp. Blaževiću Diplomu za uspješno sudjelovanje u promicanju i ostvarivanju ciljeva i zadataka HAK-a,
  • 2009. dobiva Plaketu ZTK Valpovo,
  • 2009. dobiva Povelju ZTK OBŽ za životno djelo na području promicanja tehničke kulture,
  • 2016. dobiva Zlatnu Plaketu „Pečat Grada Valpova“ za životno djelo na području razvoja i promicanja prometne kulture.

Na kraju zasjedanja skupštine gospodin Goran Kurtović iz Astronomskog društva „Anonymus“ demonstrirao je mogućnosti novog teleskopa za promatranje Sunca.


Foto: Goran Dojkić, Dragan Francuz

Izvor: Ivana Francuz, tajnica

Slične vijesti

Pratite nas na društvenim mrežama.