HRVATSKI RADIO VALPOVŠTINA, Kralja Petra Krešimira IV 1

Obilježena godišnjica raketiranja Bizovca

Obilježena godišnjica raketiranja Bizovca

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća Mato Lukić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije i saborski zastupnik Goran Ivanović, gradonačelnik Valpova Matko Šutalo, pročelnik Ureda gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić te izaslanstva Općine Bizovac, Policijske uprave osječko-baranjske, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Hrvatske demokratske zajednice Općine Bizovac, bizovačkog ogranka Matice hrvatske i rodbina odali su počast stradalima.

Obraćajući se sudionicima komemoracije načelnik Općine Bizovac Srećko Vuković je rekao:

  • Svaka obljetnica u ljudima bizovačkog kraja budi tužna sjećanja na tragediju koja se u vrijeme Domovinskog rata u ovom pitomom i mirnom slavonskom selu dogodila 7.11.1991. godine, kada je točno u 13,12 sati iz pravca Đakova prema Bizovcu, doletjela je grupa od 5 vojnih zrakoplova tzv.

Ratnog zrakoplovstva Jugoslavenske armije. U jednom trenutku 3 zrakoplova izvela su zračni napad na tadašnji hotel "Termia" kojom prilikom su izbacili dvije avio bombe tzv. "krmače" od 500 kg, dvije od 250 kg i ispalili 6 komada raketa. Uslijed siline detonacija u predvorju hotela poginuo je Josip Marinić (rođen 15.06.1960.) pripadnik ZNG Baranjsko-međimurskog bataljuna dok je teške tjelesne ozljede zadobilo više osoba. Preostala 2 zrakoplova izvela su zračni napad na željezničku postaju Bizovac te tom prilikom raketirali i kuće u neposrednoj blizini. Od raketiranja teške tjelesne ozljede zadobila je jedna osoba. Nadalje, u 15,15 sati dok je trajao očevid, iz pravca Našica prema Bizovcu doletjela su ponovna 2 zrakoplova i izvela zračni napad i tom prilikom raketirali sa 12 raketa centar Bizovca i policijski prometni punkt.
Prilikom raketiranja poginuli su policijski službenici tadašnje Policijske stanice Valpovo: Josip Jurenac (rođen 11.03.1964.), Slavko Vidaković (rođen 24.03.1960.) i Darko Kovačević (rođen 30.03.1961.).
Poginuli su i civili: Tomislav Kranjčević djelatnik Robne kuće Bizovac(rođen 21.09.1961.), Reza Vuković (rođena 18.06.1910.) i dječak Dragan Cvetković (rođen 12.04.1980.).
Teške tjelesne ozljede prilikom avio napada zadobile su 24 osobe Iako je od počinjenog zločinačkog djela prošla 31 godina počinitelji ovog barbarskog zlodjela nisu otkriveni i privedeni pred lice hrvatske javnosti i pravosuđa.
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća stradalim žrtvama u znak sjećanja na tragične događaje koji su se zbili 7. studenog 1991. odajemo počast, a njihovim obiteljima iskazujemo iskrenu sućut. Istovremeno u svojim molitvama prisjetiti ćemo se i svih nestalih i poginulih hrvatskih branitelja koji su tijekom Domovinskog rata svoje živote položili na oltar neovisne i slobodne Republike Hrvatske. Svima njima neka je vječna hvala i slava!

 

Izvor: Valpovština info

 

Slične vijesti

Pratite nas na društvenim mrežama.