HRVATSKI RADIO VALPOVŠTINA, Kralja Petra Krešimira IV 1

OBILJEŽAVANJE 250 GODINA ŠKOLSTVA U VALPOVU

OBILJEŽAVANJE 250 GODINA ŠKOLSTVA U VALPOVU

Dana 02. veljače 2024. godine Ustanova za kulturne djelatnosti „Ante Evetović Miroljub“ započela je obilježavanje 250 godina školstva u Valpovu.

U Edukacijsko – interpretacijskom centru, gdje je nekada bila školska zgrada, doktor povijesne znanosti, Dinko Župan, održao je trećim razredima Srednje škole Valpovo zanimljivo predavanje o Povijesti školstva u Valpovu.

Postoji nekoliko godina i teorija o tome kada je u Valpovu otvorena prva škola, a dr. sc. Dinko Župan objašnjava kako je u Pečuškom arhivu pronađen dokument koji svjedoči da je upravo 1774. godina značajna za postojanje prve valpovačke škole.

Kroz predavanje su istaknute brojne zanimljive činjenice o tome kako su škole nekada djelovale i funkcionirale. Tako je primjerice dio predavanja bio posvećen i fizičkom kažnjavanju učenika, školskom zatvoru, neravnopravnosti spolova, zaraznim bolestima u školama i sl.

Ovo predavanje je samo početak brojnih manifestacija i događanja koje Ustanova za kulturne djelatnosti planira provesti kako bi obilježila ovu veliku obljetnicu.

Slične vijesti

Pratite nas na društvenim mrežama.