HRVATSKI RADIO VALPOVŠTINA, Kralja Petra Krešimira IV 1

KONCERT / Osječki maestralni virtuoz Franjo Krežma – obilježavanje 160. obljetnice rođenja

KONCERT / Osječki maestralni virtuoz Franjo Krežma – obilježavanje 160. obljetnice rođenja

(Osijek, 4. 9. 1862. – Frankfurt na Majni, 15. 6. 1881.)

Ove godine se obilježava 160 godina od rođenja osječkog violiniste i skladatelja Franje Krežme. Tom prigodom, udruga Kreativna kulturna mreža osmislila je opsežan projekt koji uključuje niz aktivnosti i koncerata kojima želimo učiniti vidljivijim ovoga ingenioznoga mladog violinskoga virtuoza i skladatelja. Projekt je predviđen za realizaciju od rujna 2022. do rujna 2023. godine.

Završnica projekta obilježit će se koncertom Orkestra mladih glazbenika.

Pod pokroviteljstvom Grada Valpova koncert će se održati

  1. rujna 2023. godine (utorak)

19 sati

Centar kulture “Matija Petar Katančić” Valpovo

Program:
F. Krežma: arr. za gudački orkestar Matija Fortuna: Noć na Savi, za solo violinu i gudače
E. Elgar: Serenada za gudače
S. Rahmanjinov, arr. za gudački orkestar – Pavle Dešpalj – Vokaliza
L. Janacek: Suita za gudače
F. Krežma: arr. za gudački orkestar Matija Fortuna: Scherzino, za solo violinu i gudače
J. Š. Slavenski: Balkanska suita za gudače

O orkestru:

Orkestar mladih glazbenika osnovan je 2017. godine na inicijativu studenata Muzičke akademije u Zagrebu, s ciljem promicanja i razvitka klasične glazbe te njegovanja glazbene kulturne baštine, posebice među mladima. Orkestar mladih glazbenika ostvario je brojne nastupe u Hrvatskoj i izvan nje, od kojih se izdvajaju dvije Ljetne turneje, nastup na Muzičkom Bienalu Zagreb 2019., koncert Filmska glazba u Hrvatskom glazbenom zavodu, opera Bastien & Bastienne u suradnji s maestrom Matijom Fortunom i HNK u Varaždinu, koncert u suradnji s Evelin Novak, praizvedba opere Opsada Korčule, izvedba monoopere Dnevnik Anne Frank u suradnji s HNK u Varaždinu, Marijom Lešajom i Stjepanom Vugerom čija izvedba je nagrađena Juditom za najveće glazbeno postignuće na 97. Splitskom ljetu, Simfonijski koncert u Požegi te realizacija prvog Ljetnog glazbenog kampa orkestra mladih glazbenika.

Od rujna 2021. Matija Fortuna postaje prvi šef dirigent orkestra, a u rujnu 2022. orkestar pod vodstvom Matije Fortune nastupa u Berlinu povodom 30. obljetnice hrvatsko-njemačkih diplomatskih odnosa.

Sezonu 2021./2022., orkestar otvara koncertom u Hrvatskom glazbenom zavodu u suradnji s Pavlom Zajcevim, Tajanom Škorić i Martinom Krpanom, a sezonu 2022./2023. u Maloj dvorani Lisinski uz solista Božana Beju i dirigenta Stjepana Vugera.

O dirigentu:

Matija Fortuna rođen je 6. prosinca 1985. godine. Na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je Glazbenu teoriju u rujnu 2009. godine pod mentorstovom profesora Berislava Šipuša. U listopadu 2011. godine diplomirao je i Orkestralno dirigiranje u klasi profesora Vjekoslava Šuteja i Uroša Lajovica. Dobitnik je «Top stipendije za top studente» u akademskoj godini 2010/2011. U okviru Erasmus programa za razmjenu studenata, 5. godinu studija dirigiranja proveo je na Akademiji za glazbu i scensku umjetnost u Beču. U lipnju 2013. godine završio je poslijediplomski studij dirigiranja na Akademiji za glazbu i scensku umjetnost u Beču, u klasi profesora Uroša Lajovica. Operno dirigiranje učio je kod profesora Konrada Leitnera, opernu korepeticiju kod profesora Mariusa Burkerta, a studirao je i na postdiplomskom studiju klavira, komorne glazbe i „lieda“ u klasi profesorice Roswithe Heintze. Za vrijeme postdiplomskog studija u Beču imao je priliku raditi s dva velika svjetska dirigenta (Fabio Luisi i Bertrand de Billy).

Od 2012. do 2014. kao umjetnički suradnik dirigira i priprema projekte na Akademiji za glazbu i scensku umjetnost u Beču (Der Schauspieldirektor od Mozarta, opera Mavra i balet Pulcinella od Stravinskog, Der Freischütz od Webera).

U kolovozu 2015. asisitirao je maestru Georgu Fritzschu u pripremi Weberove opere Der Freischütz (Strijelac vilenjak) na opernom fesrivalu Jopera u Jennersdorfu.

U listopadu 2015. godine Matija Fortuna bio je polufinalist međunarodnog dirigentskog natjecanja «Lovro von Matačić» (među 6 najboljih natjecatelja).

Od prosinca 2015. godine zaposlen je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, kao asistent profesoru Mladenu Tarbuku na Odsjeku za dirigiranje, harfu i udaraljke te sudjeluje u radu Simfonijskog orkestra Muzičke akademije i pripremi opernih projekata, a u ožujku 2021. godine izabran je u zvanje docenta. Od rujna 2021. godine Matija Fortuna je šef dirigent Orkestra mladih glazbenika.

Od rujna 2015. godine surađuje s Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca u Rijeci, gdje je dirigirao predstavama „Rigoletto“ Giuseppea Verdija, „Andrea Chenier“ Umberta Giordana, „Werther“ Julesa Masseneta, «Šišmiš» Johanna Straussa, “La Boheme” Giaocoma Puccinija, te “Labuđe jezero” Pjotra Iljiča Čajkovskog. Kao dirigent asistirao je u pripremi opere «Giulio Cesare» Georga Friedricha Händela, te u drugim opernim i simfonijskim produkcijama, a dirigirao je i novogodišnje simfonijske koncerte.

U ožujku 2019. godine asistirao je maestru Lorisu Voltoliniju u pripremi opere Andrea Chenier u Slovenskom narodnom gledališću u Mariboru. U studenom 2021. godine debitirao je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu dirigiravši Puccinijevu Lastavicu, a u prosincu iste godine dirigirao je i dvije predstave Carmen Georga Bizeta.

  1. rujna 2021. dirigirao je simfonijski koncert u Berlinu u dvorani „Universität der Künste“ povodom tridesete obljetnice njemačko-hrvatskih diplomatskih veza.

Nastupao je sa Zagrebačkom filharmonijom, Varaždinskim komornim orkestrom, Hrvatskim komornim orkestrom i Zadarskim komornim orkestrom, a surađuje sa Simfonijskim orkestrom, zborom i tamburaškim orkestrom Hrvatske radiotelevizije.

Matija Fortuna sudjelovao je na raznim dirigentskim seminarima u Hrvatskoj i inozemstvu, među kojima valja istaknuti seminare u Moskvi sa poznatim ruskim dirigentom i pedagogom Yurijem Simonovim, gdje je imao priliku dirigirati Moskovskom Filharmonijom (2013. i 2014. godine).

Usavršavao se kod mnogih uvaženih dirigentskih pedagoga: Nicolas Pasquet, Colin Metters, Georg Fritzsch, Mark Heron, Clark Rundell, Ralf Weikert, Gianluigi Gelmetti, David Reiland, Alun Francis, Karolos Trikolidis, Stephen Cleobury, Gerald Wirth i dr.

Slične vijesti

Pratite nas na društvenim mrežama.