HRVATSKI RADIO VALPOVŠTINA, Kralja Petra Krešimira IV 1

Eko-Karašica održala konferenciju za medije

Eko-Karašica održala konferenciju za medije

Ekološka udruga Eko-Karašica održala je u srijedu, 28. lipnja 2023. godine u Gradskoj knjižnici i čitaonici Valpovo konferenciju za medije vezanu uz dugogodišnji problem s neugodnim mirisima u Belišću i Valpovu. Na njoj su se okupljenim novinarima obratiti članovi Upravnog odbora Eko-Karašice Dinko Župan, Boris Nago i Mira Anić, te predsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode Sandra Benčić.

U svome obraćanju predsjednik Udruge Dinko Župan osvrnuo se na osnivanje udruge još 2011. godine, kada je uočen štetan utjecaj papirne industrije u Belišću na okoliš. Naglasio je kako se već tada širio neugodan miris i kako su izmjerene povišene razine sumporovodika u zraku, što se posebice intenziviralo 2021. godine, a čemu je razlog bio neadekvatno prerađeni mulj tvrtke Livit d.o.o.

Tajnik Udruge Boris Nago istaknuo je da su u javnim mjerenjima kvalitete zraka od prosinca 2021. do ožujka 2023. godine zabilježena 133 prekoračenja, a da su godišnje dozvoljena samo 24 prekoračenja. Naglasio je i štetan utjecaj povišenih koncentracija sumporovodika na zdravlje, posebice djece i starijih osoba.

Članica Upravnog odbora Eko-Karašice Mira Anić rekla je kako Udruga neće stati s nastojanjima da se građanima Belišća i Valpova osigura ustavno pravo na zdrav okoliš te je, uz daljnje jačanje uloge javnosti i pridržavanje Europskih vrijednosti, najavila i inicijativu za pokretanjem referenduma.

Pozivu na konferenciju za medije odazvala se i predsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode Sandra Benčić, koja je donijela dobre vijesti da je žalba tvrtke Livit d.o.o. na rješenje Državnog inspektorata odbijena. Naglasila je da na adresu Odbora stižu slične pritužbe kakve je uputila i Eko-Karašica te da se u budućnosti trebaju podići prekršajne kazne i češće primjenjivati mehanizam zaustavljanja proizvodnje, donijeti rješenje na nacionalnoj razini, te prepustiti gospodarenje otpadom jedinicama lokalne samouprave i komunalnim poduzećima. Također je na tu temu najavila tematsku sjednicu Odbora.

Konferenciji Eko-Karašice prisustvovao je i gradonačelnik Valpova Matko Šutalo koji je također zainteresiran za rješavanje navedenog problema i osiguravanje dobre kvalitete života svojim sugrađanima.

Slične vijesti

Pratite nas na društvenim mrežama.