HRVATSKI RADIO VALPOVŠTINA, Kralja Petra Krešimira IV 1

Četvrti Dani Matije Petra Katančića

Četvrti Dani Matije Petra Katančića

Matija Petar Katančić (1750-1825) najistaknutiji je hrvatski erudit s kraja 18. i početka 19. stoljeća koji je svojim znanstvenim i stručnim radom pokrivao široko polje tadašnjih humanističkih znanosti. Grad Valpovo i Hrvatski institut za povijest – Podružnica Slavonski Brod u zajedničkoj organizaciji već četvrtu godinu zaredom organiziraju kulturno-znanstvenu manifestaciju Dani Matije Petra Katančića.

Četvrti Katančićevi dani počinju 1. rujna (četvrtak) u 19 sati s predavanjem dr. sc. Marije Karbić, „Velikaška obitelj Morovićki i Valpovo“. Marija Karbić vodeća je stručnjakinja u Hrvatskoj za povijest srednjovjekovnih plemićkih obitelji. U petak 2. rujna u 19 sati predavanje će održati dr. sc. Robert Skenderović, a tema njegovog predavanja je život i djelo Ante Evetovića Miroljuba.

Robert Skenderović je vodeći stručnjak u Hrvatskoj za povijest podunavskih Hrvata, osobito Bunjevaca, u dugom 19. stoljeću. Njegovo predavanje održava se povodom 160. godišnjice rođenja Ante Evetovića Miroljuba. Ovogodišnji Katančićevi dani završavaju u subotu 3. rujna sa sajmom knjiga na kojem će građani moći kupiti knjige po prigodnim cijenama. Otvorenje sajma je u 9 sati, a zatvaranje u 13 sati. U sklopu sajma u 11 sati dr. sc. Dino Mujadžević će održati predavanje „Valpovo za vrijeme osmanske vlasti“. Dino Mujadžević vodeći je stručnjak u Hrvatskoj za povijest osmanske vladavine u Slavoniji, a na predavanju će prezentirati do sada neobjavljene osmanske izvore vezane uz povijest Valpova. Sva predavanja ovogodišnjih Katančićevih dana održat će se u novoizgrađenom Memorijalnom centru Matija Petar Katančić, a sajam knjiga ispred Memorijalnog centra na Trgu kralja Tomislava.

Program:

  1. rujna 2022. (četvrtak)


19 sati (Memorijalni centar Matija Petar Katančić):
Predavanje dr. sc. Marija Karbić, „Velikaška obitelj Morovićki i Valpovo“

  1. rujna 2022. (petak)


19 sati (Memorijalni centar Matija Petar Katančić):
Predavanje dr. sc. Robert Skenderović, „Ante Evetović Miroljub“,
predavanje povodom 160. godišnjice rođenja Ante Evetovića Miroljuba

  1. rujan 2022. (subota)


Sajam knjiga od 9 do 13 sati (Trg kralja Tomislava, ispred Memorijalnog centra Matija Petar Katančić)
11 sati (Memorijalni centar Matija Petar Katančić):
Predavanje dr. sc. Dino Mujadžević, „Valpovo za vrijeme osmanske vlasti“

Izvor: Grad Valpovo

Slične vijesti

Pratite nas na društvenim mrežama.