HRVATSKI RADIO VALPOVŠTINA, Kralja Petra Krešimira IV 1

9. smotra amaterskog plesa i likovnog stvaralaštva  "Veseli ritam pokreta"

9. smotra amaterskog plesa i likovnog stvaralaštva "Veseli ritam pokreta"

Mažoretkinje grada Valpova i Osnovna škola Ladimirevci, a pod pokroviteljstvom Grada Valpova, Turističke zajednice Grada Valpova i Osječko-baranjske županije, devetu su godinu zaredom organizirali smotru amaterskog plesa i likovnog stvaralaštva Veseli ritam pokreta.
Gradsko-školska sportska dvorana u Valpovu u subotu, 6. svibnja 2023. godine bila je mjesto održavanja plesne smotre i izložbe likovnih radova. Nakon duge tri godine i ograničenja okupljanja vezanih uz mjere zaštite od COVID-a, Veseli ritam pokreta ponovno je održan uživo, na veselje svih sudionika.
Izložbu likovnih radova otvorio je ravnatelj OŠ Ladimirevci Damir Jakopiček, pritom zahvalivši svim mentorima i učenicima na velikom odazivu na likovni natječaj u sklopu 9. Veselog ritma pokreta.
Plesni dio Smotre otvorio je dogradonačelnik Grada Valpova Marko Barišić. Sudionicima je zahvalio na dolasku i poželio da se u Valpovu osjećaju ugodno i da njihovi nastupi budu uspješni. Okupljenima se obratila i predsjednica Mažoretkinja grada Valpova Mirela Skelac, također poželjevši uspješne nastupe sudionicima i zahvalivši na prijavama i dolasku u velikome broju, ujedno pozvavši da se odazovu i nagodinu, kada će se održati jubilarna, deseta smotra Veseli ritam pokreta.
Podsjetimo kako se Smotra održava povodom Međunarodnog dana plesa, 29. travnja te da je namijenjena djeci vrtićke dobi, učenicima od 1. do 8. razreda osnovnih škola Republike Hrvatske i šire, kao i članovima plesnih udruga. Iz godine u godinu privlači sve veći broj sudionika, izašla je iz okvira slavonskih županija i dosegla državnu razinu, budući da su sudionici, kao i likovni radovi, pristizali u Valpovo iz raznih dijelova Hrvatske. Ove je godine kroz nju zaplesalo više od 220 plesačica i plesača iz dječjih vrtića Maza i Moj Bambi iz Valpova, osnovnih škola iz Čepina, Darde, Ladimirevaca/Ivanovaca, Laslova, Orahovice, Osijeka, Popovca i Vinkovaca, Plesnog studija Independance iz Osijeka te Satničke mažoretkinje KUD-a Sloga iz Satnice Đakovačke i Mažoretkinje grada Valpova. Svojim su veselim koreografijama u kategorijama Kreativni ples i Mažoret ples rasplesali gotovo pune tribine valpovačke sportske dvorane te pokazali usklađenost, raznovrsnost pokreta i odličnu energiju. Revijalni karakter plesne smotre dodatno doprinosi opuštenosti plesača na podiju, a i ove je godine ispunjena njezina svrha - isticanje plesa kao umjetničkog izričaja i razvoj motoričkih funkcija te kondicije, kreativnosti i sklada pokreta.
Na likovni natječaj u sklopu 9. "Veselog ritma pokreta" pristigao je čak 291 rad. Pozivu na natječaj s temom Plesom oko svijeta odazvalo se 47 mentora iz 29 odgojno-obrazovnih ustanova iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Prema prosudbi povjerenstva izabrano je 13 najuspješnijih likovnih radova. Među njima izabran je jedan poseban likovni uradak učenika Darisa Beganovića iz OŠ “Kiseljak 1” Bilalovac, Bosna i Hercegovina, mentorice Lejle Mutap, kao ovogodišnji vizualni identitet smotre u svrhu promotivnog tiska. Nagrade i priznanja učenicima i mentorima uručene su na samoj Smotri. Evo i tko su nagrađeni:

PETRA FRANJIĆ, 3.r. , OŠ Ladimirevci, PŠ Ivanovci, mentorica: Pavica Skokić - Azenić
KLARA MIĆ, 7.r. OŠ Ružičnjak, Sveta Nedjelja, mentorica: Koraljka Cvitan
ANJA VUGA, 1. r., OŠ Vladimir Nazor, Virovitica, mentorica: Romana Brajković
AKIF SMAJIĆ, III – 4 r., OŠ„Kiseljak 1“ Bilalovac Kiseljak, BIH, mentorica: Lejla Mutap
MILA PUŠIĆ (starija mješovita skupina), DV „Maza“, Ladimirevci, mentorice: Nada Babok i Zorica
Đurin
MAJA LENA JURAKIĆ 4.r., OŠ Antuna Kanižlića, Požega, mentorica: Irena Topalušić
DANIJEL GRGIĆ, OOS PSA 4, OŠ „Milan Amruš“, Slavonski Brod, mentorica: Maja Stanić
PETRA JELENA CVITAN, 7.r. OŠ Ružičnjak, Sveta Nedelja, mentorica: Koraljka Cvitan
LUKA KRIŠKOVIĆ (starija mješovita skupina), DV „Maza“, Valpovo, mentorica: Ivana Lešnjaković
DORA IVOKOVIĆ 6.r., OŠ Dragutina Tadijanovića, Vukovar, mentorica: Tamara Dević (2 nagrađena
rada)
MARA KORDIĆ (vrtić, 4 godine), DV „Cvjetnjak“, Zagreb, mentorica: Monika Maslać

Katalog izložbe likovnih radova, kao i više informacija o ovogodišnjoj i proteklim izdanjimaSmotre, mogu se pronaći na stranici Smotre https://veseliritampokreta2.weebly.com/ .
Na kraju podsjetimo kako su Mažoretkinje grada Valpova "Veseli ritam pokreta" pokrenule s ciljem isticanja plesa kao umjetničkog izričaja i razvoja motoričkih funkcija te kondicije, kreativnosti i sklada pokreta. Prva plesna smotra „Veseli ritam pokreta“ održana je 29. travnja 2015. godine u organizaciji udruge Mažoretkinje grada Valpova. Na pozornici središnjeg valpovačkog trga svoje je plesno umijeće tada pokazalo oko 160 plesača različitog uzrasta s ukupno 17 različitih koreografija.
Od 2016. godine smotra je obogaćena likovnom izložbom na temu Pokret, ples. Povodom održavanja 3. plesne smotre u Valpovu 2017. godine, Osnovna škola Ladimirevci i Mažoretkinje grada Valpova pokrenuli su i prvi likovni natječaj „Veseli ritam pokreta“ za sve učenike osnovnih škola Osječko-baranjske županije. Smotra je iz godine u godinu privlačila sve veći broj sudionika i budući da su sudionici plesne smotre i likovnih radova pristigli iz raznih dijelova Hrvatske, ona 2019. godine izlazi iz okvira slavonskih županija i dostiže državnu razinu.
Pandemija COVID-a je, nažalost, na tri godine spriječila održavanje Smotre uživo, no organizatori su se pobrinuli da se plesno i likovno stvaralaštvo održe, pa makar i u virtualnom obliku, te su, kao i sudionici, s nestrpljenjem dočekali stišavanje pandemije i ukidanje mjera kako bi se plesni koraci i dječje veselje i smijeh napokon vratili na parket valpovačke Gradsko-školske sportske dvorane.

Sve u svemiru ima ritam. Sve pleše (Maya Angelou)

Slične vijesti

Pratite nas na društvenim mrežama.