HRVATSKI RADIO VALPOVŠTINA, Kralja Petra Krešimira IV 1

29. hodočašće hrvatske vojske, policije i branitelja u Lourdes

29. hodočašće hrvatske vojske, policije i branitelja u Lourdes

Svetom misom u zagrebačkoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Sigetu 9. svibnja započelo je 29. hodočašće hrvatske vojske, policije i branitelja u marijansko svetište Lourdes u Francuskoj.

Hodočašće je trajalo do 16. svibnja i dijelom je međunarodnoga vojnog hodočašća na kojem je sudjelovanje preko dvanaest tisuća hodočasnika iz tridesetak država svijeta, od toga njih oko osamsto iz Republike Hrvatske.
Geslo ovogodišnjeg hodočašća bilo je: „Želim da ovdje izgrade kapelicu“, riječi koje je Majka Božja uputila Bernadette Soubirous pri sedmom ukazanju u špilji.
U tom duhu, u svojoj homiliji vojni ordinarij u RH monsinjor Jure Bogdan naglasio je kako je smisao i cilj hodočašća hod u vjeri te pozvao na molitvu za sve potrebite i za mir u svijetu.

Na misi su, uz okupljene hodočasnike, vojne i policijske kapelane i članove službi za suradnju s Vojnim ordinarijatom sudjelovali i izaslanik ministra hrvatskih branitelja državni tajnik Špiro Janović, izaslanik ministra obrane brigadni general Perica Turalija, zamjenik glavnog ravnatelja policije Jozo Šuker i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. Liturgijsko pjevanje predvodile su Policijska klapa „Sveti Mihovil“ i klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“.

Ovo hodočašće već tradicionalno od 1993. godine organizira Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj, a na njemu sudjeluju hodočasnici iz Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane i Ministarstva hrvatskih branitelja.
Uz njih, put hodočašća krenuli su i polaznici Policijske akademije te kadeti Hrvatskog vojnog učilišta, djelatnici Hrvatske vatrogasne zajednice te pripadnici hrvatskih povijesnih postrojbi, sveukupno oko osamsto hodočasnika.
Hodočašće je predvodio vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan, a zapovjednik ovogodišnjeg hodočašća je zamjenik zapovjednika Zapovjedništva za potporu brigadni general Ivan Raos, dok je zamjenik zapovjednika za MUP pomoćnik zapovjednika Zapovjedništva za intervencije Stjepan Milković.
Prvo hodočašće vjerskog i vojnog karaktera u lurdsko svetište organizirano je po završetku Drugog svjetskog rata, kada je nekolicina vojnih kapelana okupila vojnike razdijeljenih i zaraćenih strana te s njima hodočastila u Lourdes kao znak pomirbe i uspostavljanja trajnog mira. 1958.godine vojno hodočašće poprimilo je međunarodni karakter, a hrvatska vojska i policija sudjeluju na hodočašću od stvaranja suverene Republike Hrvatske.

Od lipnja 1999. Republika Hrvatska je među 17 država članica Međunarodnog odbora za organizaciju hodočašća te svojim sudjelovanjem u organizaciji i provedbi doprinosi njegovom međunarodnom karakteru.

 

Predsjednik HVIDR-a Belišće

Pavo Milekić

Slične vijesti

Pratite nas na društvenim mrežama.