Spomenik u Bizovca u znak sjećanja na žrtve raketiranja 7.11.1991.


04.02.2021.

Odmah nakon što se završe veliki infrastrukturni projekti Općina Bizovac će u suradnji s MUP-om uz podršku i svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata na našem području podići spomen obilježje u znak sjećanja na najtragičniji događaj u povijesti Bizovca, koji se dogodio dana 7. studenog 1991. kada su neprijateljski zrakoplovi bez ikakva povoda izveli zračni napad na Bizovačke toplice, željeznički kolodvor i središte Bizovca. Tom prilikom u centru mjesta poginuli su službenici policijske postaje Valpovo: Josip Jurenac, Slavko Vidaković i Darko Kovačević. Od civilnog stanovništva živote su toga dana izgubili: djelatnik bizovačke Robne kuće Tomislav Kranjčević, starica Reza Vuković i dječak Dragan Cvetković rođen 1980. Na ulazu u hotel „Termia“ poginuo je Josip Marinić pripadnik ZNG Baranjsko-međimurskog bataljuna
Veliki broj ljudi zatečen na mjestima izvedenog raketiranja zadobili su teške i po život opasne tjelesne ozljede.
Posljedice stravičnog zračnog napada bila je i izuzetno velika materijalna šteta na obiteljskim kućama, društvenim i gospodarskim objektima i poslovnim prostorima.
Spomen obilježje za koje je izrađena projektna dokumentacija postaviti će u najužem središtu Bizovca na mjestu u samoj blizini stradanja nevinih žrtava za čiju smrt još uvijek nitko nije odgovarao pred hrvatskim pravosuđem i hrvatskom javnošću.

Izvor: Srećko Vuković

PODIJELI!