Rezultati Lokalnih izbora 2021.


18.05.2021.

Nakon održanih Loklanih izbora 2021. u nedjelju, 16. svibnja, i nakon 100 posto obrađenih biračkih mjesta, Državno izborno povjerenstvo na svojim je stranicama objavilo rezultate. Prema njima, u prvom je krugu riješeno pitanje gradonačelnika Valpova i Belišća. Aktualni nezavisni Matko Šutalo i Dinko Burić dobili su još jedan mandat, sa 60,78, odnosno 82,15 posto glasova. Na čelu općina na području Valpovštine također ostaju isti ljudi – u Bizovcu nezavisni Srećko Vuković, a u Petrijevcima HDZ-ov Ivo Zelić. U postotcima, Vuković je dobio 53,91, a Zelić 70 posto glasova. U općini Marijanci birači će u drugom krugu odlučivati o načelniku, i to između dosadašnjeg HDZ-ova Darka Dorkića i nezavisne Jasmine Mesaroš.

Birači su na ovim izborima birali i predstavnike za gradska, odnosno općinska vijeća. U gradu Valpovu najviše glasova odnijela je Nezavisna lista Matka Šutala sa 50,77 posto, ispred HDZ-a i Domovinskog pokreta. U Belišću je većinu od 63,33 posto odnijela Kandidacijska lista grupe birača nositelja Dinka Burića, ispred HDZ-a i SDP-a. Što se tiče općinskog vijeća Bizovca, najviše glasova, 39,34 posto, pripalo je nezavisnoj listi Srećka Vukovića, ispred HDZ-a i HDSSB-a. U Petrijevcima je većinu od 66,57 posto dobio HDZ, a slijede Kandidacijska lista grupe birača nositelja Ivana Vrbanića te SDP. U Marijancima je HDZ dobio 38,71 posto, a slijede ga Kandidacijske liste grupe birača nositelja Ivana Mesaroša i nositelja Josipa Dukmenića.

Gradska i općinska izborna povjerenstva objavila su svoje odluke te je poznato koliko kandidata s kojih lista ulazi u gradska, odnosno općinska vijeća. Podsjetimo, broj vijećnika u vijećima je od ovih izbora smanjen, pa tako gradska vijeća Valpova i Belišća broje 15 članova, a općinska Petrijevaca i Bizovca 13. U Gradskom vijeću Grada Valpova devet je mandata osvojila Kandidacijska lista grupe birača nositelja Matka Šutala. Slijedi Hrvatska demokratska zajednica s pet vijećnika te Domovinski pokret koji će imati jednog vijećnika. U belišćansko vijeće ulazi 11 vijećnika Kandidacijske liste grupe birača nositelja Dinka Burića, dva vijećnika Hrvatske demokratske zajednice te po jedan predstavnik Socijaldemokratske partije i Hrvatske stranke umirovljenika. Najviše će opcija biti u bizovačkom općinskom vijeću gdje će Kandidacijska lista grupe birača nositelja Srećka Vukovića imati šest vijećnika, HDZ četiri, a po jednog će vijećnika imati HDSSB, HSS i Kandidacijska lista grupe birača nositelja Tomice Glavaša. Hrvatska demokratska zajednica u Općinskom vijeću Petrijevaca imat će 10 vijećnika, a Kandidacijska lista grupe birača nositelja Ivana Vrbanića tri. U Općinskom vijeću Marijanaca HDZ je osvojio četiri mandata, Kandidacijska lista grupe birača nositelja Ivana Mesaroša tri, a Kandidacijska lista grupe birača nositelja Josipa Dukmenića i koalicija HNS/Domovinski pokret po jedan.

Birači su na Lokalnim izborima birali i župana te predstavnike za Županijsku skupštinu. Uvjerljivu pobjedu sa 61,83 posto glasova odnio je dosadašnji župan, HDZ-ov Ivan Anušić. Podržali su ga većinom glasova i svi gradovi i općine na području Valpovštine. Što se tiče Županijske skupštine, Hrvatska demokratska zajednica, s koalicijskim partnerima Nezavisnom listom Ante Đapića/ANU/HSU/HSP/DHSS/BUZ/HSLS, osvojila je najviše glasova s 49,60 posto, a slijede koalicija Domovinski pokret/Stranka umirovljenika, te SDP i Snaga Slavonije i Baranje, dok su prag od 5 posto prešle i koalicije HNS/HSS/Reformisti te Most/Hrvatski suverenisti.

PODIJELI!