Održana 15. po redu smotra folklora „ Selo moje belo“


14.10.2020.

Proteklog vikenda ( 10. listopada) unatoč specifičnim okolnostima i ograničenom broju sudionika zbog pandemije COVID.a 19, u Ivanovcima na „Rakiću“ upriličena je 15. po redu smotra folklora „Selo moje belo“. Bila je to prilika za prezentaciju bogate kulturne baštine koju ni ove godine KUD „Šokadija“ nije propustio.
Pored domaćina, KUD-a „Šokadija“ Ivanovci Marjančaci Zelčin raskoš nošnji plesnog i pjevačkog umijeća pokazali su i članovi HKUD-a „Biseri Slavonije“ iz Beničanaca, KUD-a „Seljačka sloga“ iz Baranjskog Petrovog sela i članovi muške pjevačke skupine „Strossmayer“ iz Strizivojne. Posjetitelji su mogli uživati i u tradicionalnim jelima koje je na starom „šporetu“ kuhala Senka Alšić, kao i kušati kolače koje su pripremile žene „Belih sela“.
Istovremeno se na prostoru oko pozornice odvijala čobanijada na kojoj je prisustvovalo 14 ekipa iz cijele Valpovštine. Titulu najboljeg kuhara čobanca ponio je predstavnik konjogojske udruge Valpovštine Željko Knežević- Kežo. Drugo mjesto pripalo je Zdravku Matokoviću, predstavniku SRD Linjak Ivanovci, dok je treće mjesto pripalo Ivanu Kovačeviću.
Nakon završetka folklornog programa i zajedničkog kola, svojim stihovima obratili su se pjesnici Miroslav Varžić, Marica Grđan i Mato Damjanović iz Strizivojne. Bio je to uvod u paljenje konjarskih vatri koje su obasjale prostor rakića i prizvale neka ljepša, davna vremena…
Kroz program ih je vodio Stanislav Čamagajevac, druženje se nastavilo uz tamburaški sastav „Traženi“.
Rezime ove smotre možda je najbolje dala Mirjana Gradinjan, predsjednica KUD-a „Šokadija“ sa pozdravnim stihovima.
„Na Rakiću usred Belih sela,
skupila se šokadija cela.
Skupili se bećari i snaše,
samo oni koji se ne plaše.
Ržu konji, zlate se dukati,
raduje se Slavonija mati.
Na kraju se zahvaljujemo pokroviteljima ove smotre: Gradu Valpovu, TZG grada Valpova, VMO Ivanovci, OBŽ, OPG-u Pavošević Ivanovci i medijskim pokroviteljima Osječkoj televiziji, „Šokački portal Osijek“, Slog Belišće i HRV.

Predsjednica KUD-a „Šokadija“ Ivanovci, Marjančaci, Zelčin
Mirjana Gradinjan

PODIJELI!