Najava tribine "Kako postati udomitelj"

23.10.2020.

Tribina Kako postati udomitelj usmjerena poticanju i promoviranju udomiteljstva održati će se 28. listopada s početkom u 17.00 sati u prostoru Centra kulture Matija Petar Katančić u Valpovu, Trg kralja Tomislava 2, I kat.
Cilj je tribine zainteresiranim građanima pružiti što više informacija o udomiteljstvu djece i procesu udomljavanja i dati odgovore na pitanja: tko sve može biti udomitelj, koje su to obaveze i prava koje udomitelji imaju, koja djeca se smještaju u udomiteljsku obitelj, koji su koraci na putu prema udomiteljstvu te koje vrste udomiteljstva postoje.
Odgovore na ova i mnoga druga pitanja dati će stručni djelatnici Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje Osijek, Centra za socijalnu skrb Valpovo te udomitelji s područja Valpova.

Tribina se provodi u okviru Projekta Podržimo i osnažimo dijete i obitelj, kojeg financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda (ESF).

(U cilju sprječavanja širenja zaraze Koronavirusom (COVID-19) tijekom održavanja tribine pridržavat ćemo se svih aktualnih preporuka HZJZ-a i Stožera OBŽ.)

Udomiteljstvo je kao oblik alternativne skrbi za djecu prisutno u našem društvu već dugi niz godina, ali je broj udomiteljskih obitelji nedostatan, a potreba za podrškom i pomoći procesu udomljavanja je stalna. Kroz kampanju promoviranja udomiteljstva, želimo građane informirati o tome što je udomiteljstvo te ih potaknuti da razmisle da i oni sami postanu udomitelji te na taj način podrže i pomognu djeci kojoj je potrebna obitelj.

O PROJEKTU:
Projekt PODO - Podržimo i osnažimo dijete i obitelj ima za cilj osnažiti izvaninstitucionalnu podršku djeci i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi i njihovim obiteljima na području Osječko - baranjske županije te povećati svijest o prednostima udomiteljstva.
U sklopu projekta provode se usluge savjetovanja i pomaganja, usluge poludnevnog boravka te
kampanja o udomiteljstvu. Uslugu savjetovanja i pomaganja pružaju mobilni timovi djeci i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi te njihovim biološkim, posvojiteljskim i udomiteljskim obiteljima, kao i mladima po izlasku iz ustanova ili udomiteljskih obitelji .
Usluge poludnevnog boravka namijenjene su djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi na dvjema novim lokacijama u Dalju i Tenji, a na postojećoj lokaciji u Bistrincima projektom će se uključiti veći broj djece. Kampanjom o udomiteljstvu Centar želi senzibilizirati javnost o važnosti, prednostima i mogućnostima udomiteljstva s ciljem povećanja interesa za udomiteljstvo i povećanja broja udomitelja.
U sklopu kampanja provest će se sljedeće aktivnosti:
• informativne tribine za zainteresirane građane u Osijeku, Belom Manastiru, Donjem
Miholjcu, Našicama, Valpovu, Đakovu
• okrugli stol na temu udomiteljstva namijenjen stručnjacima u području socijalne skrbi
• dvodnevna konferencija o udomiteljstvu
• organiziranje aktivnosti za udomiteljske obitelji
• druge promotivne aktivnosti.

Sve detaljnije informacije o projektu mogu se pronaći na internetskoj stranici Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje Osijek. Vrijednost projekta je 5.987.667,50 kuna, a financiran je od strane Europske unija iz Europskog socijalnog fonda (ESF). Trajanje projekta je 36 mjeseci.

PODIJELI!