Grad Valpovo potiče razvoj poljoprivrede na svom području

19.01..2021.

Nakon dodjele financijske pomoći u svrhu ublažavanja negativnih posljedica na gospodarstvo Grada Valpova za vrijeme epidemije bolesti COVID-19 te dodjele dodatnih bespovratnih potpora svim poduzetnicima s područja grada Valpova tijekom protekle izuzetno teške godine, Grad Valpovo nije zaboravio niti na svoje poljoprivrednike.

Nastavno na navedeno, krajem prosinca 2020. godine gradonačelnik Matko Šutalo donio je odluku o dodjeli potpora male vrijednosti u poljoprivredi, kojom je obuhvaćeno ukupno trideset i dvoje (32) poljoprivrednika s područja grada Valpova koji su ostvarili pravo na 261.474,65 kn bespovratnih financijskih sredstava za poticanje razvoja poljoprivrede našeg kraja.

Navedene potpore dodijelile su se u sklopu Programa potpora u poljoprivredi na području grada Valpova za razdoblje od 2018. do 2020. godine i to kroz sljedeće mjere:

Potpora mladim poljoprivrednicima
Potpora za kontrolu plodnosti tla na poljoprivrednim gospodarstvima
Potpora za ekološku poljoprivrednu proizvodnju
Potpora za razvoj povrtlarstva u zatvorenim/zaštićenim prostorima
Potpora za razvoj voćarstva i vinogradarstva
Potpora poljoprivrednicima u preradi poljoprivrednih proizvoda.

Posebno raduje činjenica da se najveći iznos dodijeljenih potpora odnosi na mjeru 1. Potpora mladim poljoprivrednicima što znači da se naši mladi vraćaju svojim korijenima i polako grade svoju budućnost i budućnost svojih obitelji na slavonskoj zemlji.

S obzirom na trenutnu situaciju i nužne epidemiološke mjere nije bilo moguće upriličiti zajedničko potpisivanje Ugovora o dodjeli potpora male vrijednosti te je gradonačelnik Šutalo uputio javnu čestitku svim poljoprivrednicima koji su ostvarili pravo na dodjelu potpora Grada Valpova.

Ujedno, tim putem je napomenuo da je krajem ove godine završena dvogodišnja provedba Programa potpora u poljoprivredi na području grada Valpova, koji se pokazao kao iznimno uspješan i hvalevrijedan. Tijekom navedenog razdoblja Grad Valpovo je za poticanje razvoja poljoprivrede dodijelio gotovo 600.000,00 kn bespovratnih potpora, a pravo na potpore ostvarilo je ukupno 68 poljoprivrednika s područja grada Valpova.

„Sukladno najavama i obećanjima danim u predizborno vrijeme, za naše poljoprivrednike i za razvoj poljoprivrede općenito izdvojili smo značajna financijska sredstva jer su to upravo sredstva koja su i ostvarena od raspolaganja poljoprivrednim zemljištem i kao takva moraju biti vraćena u poljoprivredu, što do 2018. godine nije bio slučaj.

Za naredno financijsko razdoblje izradit ćemo novi i izdašniji Program potpora u poljoprivredi, koji će obuhvati još širi krug prihvatljivih troškova, a sve u cilju kako bi našim poljoprivrednicima, prvenstveno tu mislimo na male poljoprivrednike, omogućili kupovinu novih prijeko potrebnih strojeva, opreme, zemljišta i dr. te olakšali obavljanje njihovih svakodnevnih iznimno teških poslova.

Svjesni smo trenutne situacije i da ne možemo učiniti puno jer je poljoprivreda u našim krajevima godinama sustavno zapostavljana, ali dat ćemo sve što je u našoj mogućnosti kako bi učinili barem male pomake na bolje.“ istaknuo je gradonačelnik Šutalo.

 Izvor: Ured gradonačelnika

Napomena: fotografije su prošlogodišnje, te s obzirom na epidemiološku situaciju nije bilo zajedničkih fotografiranja

PODIJELI!