HRVATSKI RADIO VALPOVŠTINA, Kralja Petra Krešimira IV 1

29. Petrijevačke žetvene svečanosti - izvješće o provedbi trodnevnog kulturno-umjetničkog programa

29. Petrijevačke žetvene svečanosti - izvješće o provedbi trodnevnog kulturno-umjetničkog programa

U nedjelju, 09. srpnja 2023. pod pokroviteljstvom Općine Petrijevci, završene su 29. Petrijevačke žetvene svečanosti, najveća folklorna priredba naše općine.

Početak Žetvenih svečanosti najavili su slamnati Šokac i Šokica koje su na staro mjesto ispred zgrade Općine Petrijevci postavili članovi tehničke ekipe.

Prvi dan, petak, 7. srpnja

U gornjem dijelu predvorja Osnovne škole Petrijevci Eko-etno udruga Petrijevci postavila je izložbu rukotvorina pod nazivom Škripi đeram koju je čitanjem lirskog teksta otvorila Jasna Stojaković.
Donji dio predvorja bio je prostor za izložbu Od slike do zbirke. Bila je to izložba originalnih i prekrasnih narodnih nošnji postavljenih na lutkama koju ćemo pamtiti i po zanimljivom i detaljnom popratnom izlaganju njezina autora Josipa Štefića.

Ovu večer svojim je pjevanje upotpunila VS Mursella Petrijevci, sviranjem dječaci tamburaškog tria OŠ Petrijevci, a brojnu publiku svojim skečem - Jadi jedne svekrve, nasmijala je Dramska sekcija Satnica.

Nakon svega uslijedilo je obraćanja načelnika Općine Ive Zelića gospođi Franki Užar, dugogodišnjoj vrlo aktivnoj članici Odbora koja zbog zdravstvenih tegoba više nije u mogućnosti raditi kao prijašnjih godina. Načelnik je našoj „teti Franki“ uz buket cvijeća uručio prigodni dar za sjećanje – zlatni privjesak s ugraviranim klasom žita.

Nakon dojmljivog programa svi posjetitelji bili su, kao i svake godine, pozvani u školsku blagovaonicu s obiljem ponuđenih slanih i slatkih tradicijskih jela i kolača. Pripremile su ih članice Udruge umirovljenika Petrijevaca i Satnice, članice pjevačkog zbora Udruge umirovljenika Petrijevci i nekoliko žena Petrijevaca. Pripremu i realizaciju ovoga dijela programa uspješno je obavila Julija Gerkeš, umjesto Franke Užar koja je sve nadgledala i pomagala savjetima.

Nakon događanja u Osnovnoj školi posjetitelji su pod šatorima mjesnih udruga i klubova, uz bogatu ponudu jela i pića, mogli uživati u sviranju Tamburaškog sastava „Kvinta“.

Drugi dan, subota, 8. srpnja

Večernji program započeo je revijalnim nastupom Puhačkog orkestra DVD-a Petrijevci. Na početku pjevački zbor Matice umirovljenika Petrijevci otpjevao je himnu Lijepa naša. Nakon toga brojnoj publici pozdravnim se riječima obratio načelnik Općine Petrijevci Ivo Zelić, koji je ujedno zamolio sve nazočne za minutu šutnje kao našu zahvalu nedavno preminulima - idejnoj začetnici Petrijevačkih žetvenih svečanosti, gospođi Katarini Jung te etnografu i folkloristu, gospodinu Stjepanu Bahertu, dugogodišnjem vanjskom suradniku naše manifestacije. Vječna im hvala i slava!

U ime Osječko-baranjske županije prisutnima se zatim obratila Ivana Bagarić, predsjednica Skupštine OBŽ, a nakon nje i zastupnik Hrvatskog sabora Goran Ivanović, koji je ujedno službeno proglasio otvorenima 29. Petrijevačke žetvene svečanosti.

U glazbenom dijelu programa nastupili su: pjevački zbor Udruge umirovljenika Petrijevci pod vodstvom Mirjane Reiter, glazbeno liturgijska skupina OŠ Petrijevci i vjeroučitelj Davor Šamadan, ritmička skupina OŠ Petrijevci s nastavnicom Ksenijom Kostelac, VS Mursella Petrijevci uz voditeljicu Romanu Borš MačaK, MPS „Satničani“ te KUD N.Š. Zrinski Petrijevci, koji je otplesao dvije zapažene koreografije pod vodstvom Josipa Štefića. Uz nabrojane domaće izvođače bilo nam je zadovoljstvo slušati i gledati gostujuću ŽVS Ivančice iz Kupresa pod vodstvom vokalne solistice i voditeljice Nade Bagarić. Ova je skupina kod nas nastupila prvi put i svojim pjevanjem oduševila petrijevačku publiku.

Za uređenje ljetne pozornice pobrinula se tehnička ekipa – Josip Kuštro, Josip Bronzović, Renata Pilgermajer i djelatnici Općine Petrijevci te ravnateljica OŠ Petrijevci Susana Dundović s tehničkom ekipom OŠ.

Nakon velike ljetne pozornice i bogatog glazbeno-folklornog programa, brojni posjetitelji zabavljali su se uz sviranje TS Žitna polja na otvorenoj maloj pozornici.

Treći dan, nedjelja, 9. srpnja

Ovo je najznačajniji dan Petrijevačkih žetvenih svečanosti zbog važnih dijelova programa – sv. Mise, svečanog mimohoda sudionika i živog prikaza tradicijske kosidbe pšenice na njivi iza pozornice.
U župnoj crkvi sv. Petra Apostola u 11 sati župnik Matej Glavica služio je zahvalnu sv.misu na kojoj su plodove zemlje prinosila djeca i odrasli članovi folklorne skupine na čelu s voditeljicom Snježanom Jung, koja je čitala popratne tekstove. Članovi KUD-a N.Š.Zrinski Petrijevci te žetelačke skupine bili su na misi odjeveni u narodne nošnje i radno ruho kao i svake godine.

Članice Ženske vokalne skupine Ivančice, gošće Žetvenih svečanosti iz Kupresa, nazočile su sv. Misi, što nam je bilo vrlo drago, i svojim su se glasovima uključile u pjevanje prigodnih pjesama.
U popodnevnim satima uživalo se u narodnom ruhu i pjesmi članova domaće „žetelačke skupine“ i gostujućih KUD-ova iz Viljeva, Laslova, Podravske Moslavine, Erdevika, Sremske Mitrovice i Beretinca koji su u svečanom mimohodu veselo prodefilirali ulicama Petrijevaca. Ispred pojedinih kuća u Ul. M.Gupca, Mlinskoj i Ul. Republike domaćini su izložili svoje etnološke vrijednosti, a pojedine obitelji sudionike mimohoda srdačno su počastili i okrijepili domaćim kolačima i rashlađenim napitcima.

Nakon mimohoda uslijedilo je najvažnije događanje naše manifestacije, a to je živi prikaz ručne kosidbe žita na maloj parceli iza ljetne pozornice. Žeteoci „žetelačke skupine“, koju čine mještani Petrijevaca i Satnice te članovi KUD-a „N.Š.Zrinski, kosili su, vezali pokošenu pšenicu u snoplje, grabljali njivu, okivali kos, „užinali“ na njivi sa svojom djecom, koju su poveli u žetvu, i na kraju zajedničkom molitvom zahvalili dragome Bogu na dobro obavljenoj žetvi, sretni što je ovaj, za slavonskog seljaka najvažniji posao u godini uspješno priveden kraju. Nakon napornog posla, iako umorni, težaci u razdraganoj povorci krenuli kući gdje će ih za večeru dočekati paprikaš, domaći kruh i gužvara s makom i „orajima“, rakija i „ladna“ voda iz bunara.

U ovogodišnjoj „žetelačkoj skupini“ domaćin je bio Josip Kuštro, domaćica Mirjana Reiter, mamastara Biserka Bošnjak, kosci – Branko Tukara, Željko Juhas i Marko Škoro, kupilice – Ružica Buzinac, Marica Kolar i Jula Gerkeš, kosu je okivao Ivan Bronzović, snoplje su slagali Branka Bešlić i Josip Dombaj, uža su plele Marica Vidanec, Ana Birovljević i Jozefina Poštić, grabljao je Slavko Herceg, rakiju i vodu nosili su Zlata Mimica, Nada Andraković i Ivica Ribarić, djeca u žetvi bila su: Borna i Davor Bešlić, Zera Orlić Domanovac, Ela Marija Bogdanović i Ana Komljenović.
Parcelu iza pozornice obradila je firma Agro Ravlić d.o.o Petrijevci. Bale slame donirao je PPK Valpovo.

„Petrijevačka žetva, iako prikaz, ima svoje ishodište u nenarušenoj autentičnosti o kojoj svjedoče Petrijevčani koji je se sjećaju iz svoje mladosti i koji su u takvoj vrsti posla sudjelovali“ ( cit., PLJ br.10/2008, str.128 ).

Nakon prikazane tradicijske kosidbe žita na njivi iza ljetne pozornice, trodnevni program 29.Petrijevačkih žetvenih svečanosti nastavio se na ljetnoj pozornici gdje su brojnu publiku svojim nastupima počastili gostujući KUD-ovi. U međutočkama publika je uživala u ljepoti narodnih nošnji koje su odjenule djevojke i snaše, predstavnice gostujućih KUD-ova, da bi na kraju krunidba „kraljice žetve“ bio svečani završetak 29.žetvenih svečanosti u Petrijevcima. Ocjenjivački sud u sastavu: Duško Topić, Višnja Gubica, Snježana Jung i Josip Štefić, titulu kraljice žetve dodijelio je djevojci iz Laslova – Barbari Oreč. Krunu od žita te zlatni privjesak s ugraviranim klasom žita, djevojci je dodijelio Andrej Bogdanović, predsjednik KUD-a N. Š. Zrinski Petrijevci, koji je zatim svim snašama i djevojkama uručio prigodne bukete i poklone.

Među brojnom publikom bili su uvaženi gosti - saborski zastupnik Goran Ivanović, Stipan Šašlin, saborski zastupnik i načelnik Općine Draž, predstavnici Hrvatske manjinske samouprave iz Santova, načelnik Općine Santovo, ravnateljica OŠ Santovo te načelnici susjednih i prijateljskih općina.

Cjelokupni program manifestacije u sva tri dana uspješno je i profesionalno i ove godine vodila Draženka Vidović.

Kao i u prethodna dva dana, nakon završenog folklornog programa na pozornici, slijedio je glazbeni program u kojem je TS „Fijaker“ do ponoći zabavljao posjetitelje treće večeri naše manifestacije.

Na kraju ovoga izvješća možemo sa zadovoljstvom zaključiti da smo zajedničkim snagama, predvođeni predsjednikom Odbora, načelnikom Ivom Zelićem, te zalaganjem brojnih entuzijasta uspješno realizirali trodnevni program 29. Petrijevačkih žetvenih svečanosti!

U takvom raspoloženju – doviđenja, do susreta na jubilarnim 30. Petrijevačkim žetvenim svečanostima 2024. godine!

Višnja Gubica, prof., članica Organizacijskog odbora
Foto: Denis Fekete

Slične vijesti

Pratite nas na društvenim mrežama.