Završena dosad najuspješnija "Zima u tehnici"

HRV 05. 01. 2018.

10. "Zima u tehnici" započela je 3. siječnja 2018. u 9 sati uvodnim riječima tajnika Zajednice tehničke kulture (ZTK) Valpovo-Belišće Dragana Francuza i rasporedom polaznika po radionicama. Ideja projekta "Zima u tehnici" je okupljanje djece i mladih za vrijeme zimskih praznika u radionicama Centra tehničke kulture i kvalitetno provođenje slobodnog vremena.

Po prvi puta smo polaznicima ponudili petosatni rad u svim radionicama: fotografije, modelarstva, maketarstva, raketarstva, robotike i elektronike. U ukupno petnaest sati djeca su se upoznala s osnovama rada u pojedinoj radionici i mogla su uz pomoć voditelja napraviti tehničke tvorevine, programirati na računalu, fotografirati...

Ove godine je radionice napunilo 117 učenika s područja gradova Valpova i Belišća te prigradskih naselja, ali i gosti iz Osijeka, Požege, Zagreba, Đurđevca, Dubrovnika i Zadra. Imali smo i gosta iz Udruge "MI" i svakodnevnu ekipu iz SOS Dječjeg sela Ladimirevci. Najmlađi sudionik imao je samo četiri godine, a najstariji 77 godina.

Svaki od polaznika imao je priliku u radionici robotike napraviti "sovicu" koju smo dobili iz Hrvatske zajednice tehničke kulture. Interes je bio ogroman i samim time što su "sovicu" mogli ponijeti kući, ovo je bio hit 10. "Zime u tehnici".

Voditelji radionica, zaposlenici ZTK Valpovo-Belišće i volonteri koji su pomagali u ostvarenju nesmetanog rada odlazili su kući prilično umorni, jer ideja, želja, prijedloga od polaznika nije nedostalalo, a što su oni iskazali u anonimnoj anketi.

Svaki polaznik dobio je doručak i napitak.


RAKETARI

Voditelj Zvonimir Hajnc radio je s raketašima model rakete sa strimerom. Svi su uspješno izradili raketu i ispalili ju na poligonu iza obilaznice. Sljedeći dan u pripomoć je došao gospodin Antun Šikić iz Aerokluba Osijek i s polaznicima radio model aviona F1N-150. Treći dan uključeni su strojevi Unimat i uz popriličnu buku izrađivala se tehnička tvorevina "tačke".


ROBOTIKA - ELEKTRONIKA

Voditelj Marijan Antolović je prvi dan s polaznicima obrađivao programiranje Microbita, a sljedeći dan upoznao početnike s programiranjem mBota. Treći dan održano je natjecanje mBotovima, a najuspješniji natjecatelj dobio je na poklon Microbit.

Tomislav Kudeljnjak je sa svojom ekipom pripremao 3D printer i sastavljao "sovice" s LED diodama. Printana je pahuljica u velikim količinama, a napredni elektroničari spajali su model bora s LED diodicama.


FOTOGRAFIJA

Starija grupa je s voditeljem Goranom Kupčerićem izrađivala Cameru obscuru kako bi sljedeći dan mogla s istom napraviti prve fotografije. Kutije su isprobane i sve su funkcionirale besprijekorno.

Polaznici mlađe grupe su po prvi puta fotografirali fotoaparatom. Voditelj Zlatko Gregurić uputio ih je u osnovne postupke rada fotoaparatom, te ih nakon toga odveo na prostor oko dvorca i u muzej gdje su i isprobali novostečena znanja. Treći dan se priključio i treći voditelj Dragan Francuz. Svi zajedno su radili aplikacije varikinom na crne majice i oslikavanje kišobrana.


Polaznici su prije završetka radionica u 14 sati pospremili prostor, pribor i alat.


10. "Zima u tehnici" bila je po broju polaznika, dužini trajanja radionica i odrađenim aktivnostima najuspješnija u posljednjih deset godina.


Hvala svima koji su omogućili ostvarenje ovog projekta.


Izvor: Zajednica tehničke kulture Valpovo - Belišće

Mobirise Website Builder

PODIJELI!