Uspješno održana ovogodišnja Belišćanska zlatna jesen

14. 9. 2020.

Proteklog vikenda u Belišću je, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, uspješno održana još jedna Belišćanska zlatna jesen, manifestacija koja promiče tradiciju, kulturu, turizam, poljoprivredu i gospodarstvo. Ovogodišnje izdanje, upravo zbog mjera i još uvijek aktualne pandemije koronavirusa, bilo je nešto skromnije nego prethodnih godina, no organizatori su se pobrinuli da se tradicija nastavi, a običaji očuvaju.

Program je započeo u petak, 11. rujna svečanom sjednicom Gradskog vijeća grada Belišća, na kojoj su podijeljena priznanja zaslužnim građanima. Plaketa “S.H. Gutmann” dodijeljena je Agici Andračić i Draganu Milecu. Plaketa “Grb grada Belišća” pripala je Anici Puljek, Vladi Jungu, Branku Matišiću, Zdenki Frajtag, Zvonimiru Ivekoviću, Ivici Novaku, Josipu Kozini, Ivici Pepelku i posthumno Dragutinu Mercu-Nunošu. Plaketa za životno djelo „Zlatni list” pripala je Jovi Popoviću – Jovici.

Istoga dana započeli su i “Dani židovske kulture” tijekom kojih su u petak i subotu održani izložba fotografija “Papa Franjo u Izraelu, predavanje veleposlanika Države Izrael Njegove Ekscelencije Ilana Mora o Izraelu kao “startup” naciji, projekcija filma “The Other Story”, predstavljanje tradicionalne židovske kuhinje i prigodni glazbeni program.

U subotu, 12. rujna održano je i Državno prvenstvo u kuhanju čobanca na kojemu je prvu nagradu odnio Damir Đakovac iz Lovačkog društva “Vepar” Belišće. Drugo mjesto osvojio je Branko Bogdan iz Udruge športskih ribolovaca Belišće, a treće predstavnik Turističke zajednice općine Bizovac Berislav Franjić.

Tijekom jučerašnjeg, posljednjeg dana manifestacije, posjetitelji su mogli uživati u prikazu nošnji iz raznih dijelova Hrvatske (Kotoriba, Benkovac, Sveti Ivan Zelina, Biograd na Moru, Veliškovci – Gat – Tiborjanci, Županja, Bektež, Bocanjevci, Duboševica, Vukovar, Valpovo, Novigrad Podravski, Petrijevci, a predstavljene su i pojedinačne ženske nošnje iz Bosanske Posavine (Tramošnica) i Mađarske (Darda)). Nakon revije proglašene su najljepše nošnje, prema izboru stručnog suda u sastavu Ljerka Vučković, Aleksandra Čeliković – Cvidrak i Josip Štefić. Najljepšu žensku nošnju imala je Neda Marić iz KUD-a Vukšić (Benkovac), a mušku Miroslav Ivinčin iz KUD-a Mladi Šokci (Duboševica). Drugo su mjesto osvojili Ines Malović (KUD Kotoriba) i Kristijan Vukas (HKGD Dunav Vukovar), a treće Mateja Čolić (KUD Tomislav Županja) te Branimir Čolaković (HKUD Valpovo 1905., i to za bizovačku nošnju). U uvodnom programu nastupili su članovi KUD-a Šokadija Bocanjevci, muškog pjevačkog društva BelAmi te plesne skupine Židovske općine Osijek Haverim Shel Israel, a manifestaciju su svojim koncertom zatvorili Stjepan Jeršek Štef i tamburaški sastav Džentlmeni.

PODIJELI!