U dvije godine šest puta povećana sredstva za socijalnu skrb

30.04.2020.
Prema podacima iz proračuna gradova u 2018. godini, kako navodi portal Gradonačelnik.hr, među gradovima čiji je najveći udio u proračunu namijenjen socijalnoj zaštiti je i Grad Valpovo.
Na portalu su analizirali podatke o socijalnoj zaštiti koji uključuju stavku brige o bolesnima, invalidima, starijima, obitelji i djeci, nezaposlenima, brigu vezanu za stanovanje, socijalnu pomoć stanovništvu te razvoj socijalne zaštite. Upravo je tema o socijalnoj zaštiti, posljednja dva mjeseca uslijed bolesti COVID-19, vrlo aktualna. Portal navodi kako je Republika Hrvatska, prema podacima od prije 5 godina, izdvajala u pola manje od prosjeka EU.
U samom Gradu Valpovu, u posljednje dvije godine, šest su puta povećana sredstva za socijalnu skrb. Zaštite se kontinuirano povećavaju te je tako, u odnosu na 2017. kada je za navedenu namjenu isplaćeno 925.000 tisuća i 2018. kada je isplaćeno 3,3 milijuna, tijekom 2019. isplaćeno rekordnih 5,8 milijuna kuna.
No, daleko najveće izdavanje odnosi se na EU projekt „Zaželi“. Projekt se financira iz sredstava Europskog socijalnog fonda te je njegova ukupna vrijednost 9,2. milijuna kuna. Kroz sam projekt, priliku za zapošljavanje dobilo je 65 žena koje svojom predanošću i požrtvovnošću pružaju usluge pomoći u kućama starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju.
Gradonačelnik Grada Valpova, Matko Šutalo, rekao je kako u sklopu provedbe socijalnih mjera Grad Valpovo prvenstveno vodi brigu o podmirenju životnih troškova na način da korisnicima Socijalnog programa sufinanciraju troškove stanovanja, troškove ogrijeva te jednokratne novčane pomoći. Grad Valpovo se svake godine sjeti i svojih umirovljenika kojima isplaćuje naknade u vidu božićnice i uskrsnice. Također, tu su i novčane naknade za novorođenčad kao i značajne donacije udrugama gdje posebno valja istaknuti Udrugu osoba s invaliditetom „MI“ Valpovo.
Zadovoljan sam provedbom socijalnih mjera koje uvelike olakšavaju teške životne trenutke osoba u potrebi, a ovaj trend povećanja sredstava nastavit će se i u narednom razdoblju, sve za dobrobit naših sugrađana – rekao je gradonačelnik Matko Šutalo.

PODIJELI!