Tribina "Kroz logore do slobode" u Valpovu

19.10.2018.

Udruga veterana i pripadnika 3. gardijske brigade „Kune“ u partnerstvu s Moto klubom Veterani Croatia i Gradom Valpovom organiziraju 5. tribinu na temu „Kroz logore do slobode“. Tribina će se održati u Velikoj dvorani Centra kulture „Matija Petar Katančić“ u Valpovu u utorak, 23. listopada 2018. godine s početkom u 10:30 sati. Za ovu prigodu očekuje se dolazak Ministra branitelja Tome Medveda i ostalih dužnosnika.

Tema tribine bit će proživljeno iskustvo hrvatskih branitelja i njihova prolaska kroz pakao srpskih koncentracijskih logora tijekom Domovinskog rata. Branitelji će govoriti svoja svjedočanstva, o bolnom i nikada zaboravljenom iskustvu koje su doživjeli i preživjeli u srpskim logorima. Osim branitelja na tribini će aktivno sudjelovati i predavači koji su djelatnici državnih institucija koje su usko vezane uz sam proces ratnog zločina koji se dogodio na teritoriju Republike Hrvatske. Svoje predavanje na temu uloge MUP-a vezano za istragu ratnih zločina održat će Tomislav Farkaš – djelatnik za ratni zločin MUP-a Policijske uprave osječko-baranjske, zatim Zlatko Bučević – zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Osijeku, te prof. dr. sc. Mladen Lončar koji će govoriti o psihofizičkom stanju zatočenih u logorima, povratak „logoraša“ u civilni život te posljedica bolesti PTSP na obitelj i okolinu.

Cilj tribine je educirati mlade o Domovinskom ratu, psihofizičkom stanju zatočenih hrvatskih branitelja i sudskim procesima vezanim uz sam ratni zločin od ljudi koji su direktno sudjelovali u istome od samih početaka. Na ovaj način širi se istina o Domovinskom ratu kako se žrtva hrvatskih branitelja i civila nikada ne bi zaboravila.

Pozivaju se svi zainteresirani građani da nazoče tribini i da svojim dolaskom ožive sjećanja na Domovinski rat i stvaranje samostalne i suverene Republike Hrvatske.

PODIJELI!