Počinje izgradnja prve POS-ove zgrade u Belišću

03.02.2020.

Svečanim potpisivanjem Povelje i polaganjem kamena temeljca u ponedjeljak, 3. veljače 2020. godine u Belišću je započela izgradnja prve od triju planiranih zgrada iz programa društveno-poticane stanogradnje (POS). Tome su događaju prisustvovali i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar te novi direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Dragan Hristov, kao i zamjenik osječko-baranjskog župana Goran Ivanović. Dobrodošlicu im je zaželio gradonačelnik Belišća Dinko Burić sa suradnicima.

Ministar Štromar zahvalio je na pozivu i naglasio važnost izgradnje zgrade, kao jedne od demografskih mjera. “To je jedan od najpovoljnijih modela rješavanja stambenog pitanja na tržištu danas. Svjesni smo rasta [cijena] nekretnina, kamate su sve manje, turizam povećava te cijene i moramo pomoći mladim ljudima, prvenstveno država. Model POS-a – 8300 dosad izgrađenih stanova i predanih mladim obiteljima, bit će ih ove godine još oko 1000 i očekujem da će i poslije mene POS biti jedan od modela. Subvencioniranim kreditima u ove dvije i pol godine 9300 mladih obitelji je riješilo svoje stambeno pitanje. To je jedna prava demografska mjera. Rodilo se više od 1000 djece u tim obiteljima i s tom mjerom isto idemo dalje”, poručio je Štromar.

Gradonačelnik Belišća Dinko Burić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se nakon dugih 30 godina u Belišću ponovno gradi jedna višestambena zgrada, dodavši kako će ova, vrijedna više od 14 milijuna kuna, postati dom za 24 obitelji. “Posebno nam je drago što je ova zgrada namijenjena prije svega mladim obiteljima, ali je i jedna od 25 demografskih mjera kako bismo zadržali ne samo postojeće, nego možda privukli i buduće stanovnike u naš grad. Sami to zasigurno ne bismo mogli napraviti i ja se zaista osjećam sretnim što sam, kao trenutačni gradonačelnik, mogao sudjelovati u pripremi ovog projekta koji danas počinje, dakle izgradnja, rekao bih, prva 24 stana jer ćemo nastojati i dalje napraviti sve što je u našoj moći kako bismo olakšali mladim ljudima, zajedno s državom i onim što nudi model društveno-poticane stanogradnje. Grad je sa svoje strane učinio sve što je mogao, poklonili smo zemljište, preuzeli teret plaćanja svih priključaka za buduće stanare, platili smo kompletnu projektnu dokumentaciju, i to isto smo spremni napraviti i za buduće projekte”, poručio je Burić, dodavši kako je u planu izgraditi još dvije ovakve zgrade. Naglasio je i kako se prijavilo 90-ak zainteresiranih za POS-ove stanove, s kojima će uslijediti sastanak, nakon kojeg će se izraditi konačna lista zainteresiranih.

Završetak radova i useljenje predviđeni su za nešto više od godinu dana.

PODIJELI!