Početak radova na izgradnji Obilaznice Petrijevaca

5.2.2019.

Svečanošću uvođenja u posao izvođača radova na izgradnji Obilaznice Petrijevaca u utorak, 5. veljače 2019. godine i službeno je otpočeo rok od 14 mjeseci u kojemu bi se trebala izgraditi dugo iščekivana alternativa prometovanja od Valpova prema Osijeku koja neće obuhvaćati prolaz kroz same Petrijevce.

“Meni je posebno drago da praktički nakon desetak godina lobiranja i zaista jednog velikog razumijevanja predsjednika Uprave Hrvatskih cesta gospodina Škorića ova obilaznica kreće, praktički, u radove s današnjim danom”, rekao je načelnik Općine Petrijevci Ivo Zelić, ne krijući radost zbog početka radova, ujedno izrazivši nadu da će do ‘Petrova’ 2020. godine Obilaznica biti puštena u promet.

O projektu je govorio i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, a tehničke karakteristike nove Obilaznice predstavio je Goran Puž, također iz Hrvatskih cesta. Župan osječko-baranjski Ivan Anušić i državni tajnik za infrastrukturu u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić naglasili su i druge važne projekte u prometnoj infrastrukturi koji će doprinijeti boljoj povezanosti Slavonije s užom i širom okolicom, ponajprije Koridor 5C.

Važnost i opravdanost izgradnje Obilaznice Petrijevaca ogleda se, između ostaloga, i u podacima da je prosječni godišnji dnevni promet kroz to mjesto 5300 vozila, kako je u tome veliki udio teškog prometa, da su se u prošlosti događale brojne nesreće i da je 95 posto institucija smješteno sa sjeverne strane ceste, uključujući školu, vrtić, Općinu i crkvu, a da oko 80 posto stanovništva živi s južne strane.

Vrijednost investicije je 70 milijuna kuna, od čega prihvatljivi troškovi iznose oko 57 milijuna kuna. Od toga iznosa 85 posto sufinancirat će Europska unija, dok će preostalih 15 posto izdvojiti Hrvatske ceste. Izvođači radova su osječke tvrtke Osijek – Koteks i Gravia.

PODIJELI!