Na 29. sjednici općinskog vijeća Općine Bizovac prihvaćen proračun za 2021. godinu

21.12.2020.

Pridržavajući se strogo epidemioloških mjera u četvrtak navečer 17. prosinca u velikoj konferencijskoj dvorani modernog prostora bizovačkog Edukativnog centra održana je 29. po redu sjednica općinskog Vijeća općine Bizovac kojoj je nazočilo svih trinaest općinskih vijećnika. Nakon opsežnog predstavljanja načelnika Srećka Vukovića većinom glasova za prihvaćen je prema njegovim riječima ambiciozan i kao nikada do sada visok proračun za 2021. godinu. u iznosu od 30.221.815,40 kuna. Kako je objasnio načelnik Općine Srećko Vuković Proračun za sljedeću godinu je viši jer su u njega ugrađeni i projekti za koje se očekuje sufinanciranje iz fondova Europske unije i resornih ministarstava. Jedan od najvažnijih je obnova kurije Normann pod nazivom "Čuvarica baštine u srcu Bizovca", zatim nastavak socijalnog projekta "Zaželi priliku u općini Bizovac", izgradnja pristupne ceste do groblja u Habjanovcima, dogradnja dječjeg vrtića u Bizovcu i brojni drugi.
Na sjednici su usvojene i Odluka o analizi i planu razvoja sustava civilne zaštite i Odluka o produljenju važenja postojeće Strategije razvoja Općine Bizovac.
Prilikom obrazlaganja proračunskih stavki u predloženom proračunu za 2021. načelnik Vuković posebno se osvrnuo na planirana kapitalna ulaganja u infrastrukturu, koja su predviđena u ukupnom iznosu od 12.510.000,00 kuna: Pojedinačno je nabrojao sve što bi se trebalo raditi u nadolazećih dvanaest mjeseci naredne godine, a to je: nastavak izgradnje sustava za odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda, izgradnja zgrade komunalnog pogona sa skladištem u Zoni malog gospodarstva „Sajmište“, izgradnja ljetne pozornice u Cretu, asfaltiranje ceste do groblja u Habjanovcima, izgradnja ceste i javne rasvjete u ulici Augusta Šenoe u Bizovcu, uređenje platoa ispred mrtvačnice u Bizovcu, obnova nogostupa u Bizovcu i Habjanovcima, izgradnja treće cjeline javne rasvjete u naseljima Brođanci i Habjanovci, izgradnja reflektorske rasvjete u Sportskom centru BSK-a, izgradnja Spomen obilježje u znak sjećanja na stradanje prilikom avionskog raketiranja 7.11.1991. Pored svega navedenog Vuković je dodao da je u planu graditi preostali dio ograde oko groblja u Cretu i DVD-a u Habjanovcima te postavljanje video nadzora u svim općinskim naseljima.
Naredne godine planira se i izraditi nekoliko projektno tehničkih dokumenata kao što su: projektna dokumentacija javna rasvjeta u Cvjetnoj ulici u Bizovcu, projekt javne rasvjete u ulici Kralja Tomislava u Bizovcu kod ciglane, rekonstrukcija ulice Matije Petra Katančića u Bizovcu, projekt pješačko-biciklističke staze kroz Valpovačku ulicu i projektno dokumentacija sportske zgrade škole nogometa NCDIM BSK Bizovac, te izgradnja nogometnog igrališta s umjetnom travom kod bizovačke osnovne škole.
Nadalje, planiraju se izvesti sanacijski radovi na zgradama: kuća oproštaja u Brođancima i Habjanovcima. U planu je obnova javne rasvjete Valpovačkoj i Sunčanoj ulici, ugradnja vanjske plastične stolarije na zgradi stare općine u središtu Bizovca, energetska obnova zgrade NK „Jadran“ u Habjanovcima, izgradnja nadstrešnice na zgradi NK „Sloga 1958“ Samatovci, obnova zgrade edukativnog centra u Samatovcim, uređenje svlačionica NK „Hajdin“ u Cretu.
Osim navedenog u proračunu za 2021. planirana su sredstva za troškove zapošljavanja komunalnog redara. Izdvojiti će se sredstva za poticanje razvoja gospodarstva i poljoprivrede u iznosu od 250.000,00 kuna, za javne potrebe u obrazovanju izdvojiti će se 4.170.000,00 kn, za javne potrebe u kulturi i religiji 6.325.479,49 kuna, za javne potrebe u sportu 446.000,00 kuna . Za Javne potrebe u socijalnoj skrbi planirana je stavka u visini od 416.496,00 kuna, a za protupožarnu i civilnu zaštitu 391.000,00 kuna.
Na samom završetku sjednice općinskog vijeća općinski načelnik podijelio je prigodne poklone, zahvalio je svim vijećnicima i djelatnicima općinske uprave na suradnji u 2020. godini sa željom da nadolazeća 2021, bude svima puno zdravija i uspješnija.

Izvor: Srećko Vuković

PODIJELI!