Međunarodni dan starijih osoba – Na starijima svijet opstaje a na mladima ostaje: Radionice za starije osobe kod valpovačke platane

01.10.2020.

Glavna Skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 1. listopada, Međunarodni dan starijih osoba. Slogan Svjetske zdravstvene organizacije i UN-a: “Stariji ljudi kao nova snaga za razvoj”, upućuje na osiguranje aktivnog zdravog starenja. Međunarodni dan starijih osoba obilježava se u Hrvatskoj i u cijelom svijetu kako bi se naglasilo značenje osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika starije dobi. Nužno je osigurati životni okoliš, koji se može prilagoditi kako zdravstvenim tako i socijalnim potrebama i funkcionalnoj sposobnosti starijih osoba.

S obzirom na specifičnost COVID 24.8.2020. u valpovačkom perivoju započele su pripreme, vježbanje u prirodi za starije osobe bez pritiska i financijskih troškova .Tijekom mjeseca rujna i listopada dva puta tjedno po 60 minuta kroz vježbe svjesnog disanja i istezanja polaznice mogu osvijestiti snagu daha i pokreta. U prvom tjednu druženja vježbanje je započelo 20-tak žena umirovljenica, žena zlatne dobi. Vježbe se izvode na livadi ( popularno kod platane) gdje mogu veoma uspješno, a po preporuci stožera održavati poželjnu međusobnu udaljenost-distancu .

Povezanost s prirodom, umjerena tjelesna aktivnost i dobra energija pomoći će u snižavanju stresa te blagotvorno djelovati na zdravlje cijelog organizma.

Da se Zlatni dani u valpovačkom perivoju nastavljaju pokazuje i to da naše sugrađanke na prigodan način obilježavaju Međunarodni dan starijih osoba. Uz stručno vodstvo pedagoga, psihologa i učitelja proći će kroz tri radionice. Psihologinja Sanja Antolović-Kurtović vodit će radionicu s temom – Usmjerenost pažnje, pedagoginja Klara Jurišić provest će nas kroz radionicu s temom -Zahvalnost i koordinacija pokreta tema je treće radionice koju vodi učiteljica Stela Horvat. Druženje započinje sutra (četvrtak 01.10.2020.) u 17 h na livadi kod platane. U slučaju iznimno lošeg vremena (kiša) druženje se odgađa.

Napravite iskorak i dođite!

Ovom prigodom svim umirovljenicima i osobama starije životne dobi čestitamo njihov dan sa željom da što dulje budu aktivni sudionici društvenog života grada Valpova baveći se sportom, humanitarnim radom, radom u udrugama ili na drugi njima prihvatljiv način.

Ured gradonačelnika

PODIJELI!