HGK Županijska komora Osijek: 20. ocjenjivanja kakvoće kulena/kulina

06.07.2020.

Šampionski kulen OPG Barić iz Narda

Kulen proizvođača OPG Barić iz Narda proglašen je šampionom 20. ocjenjivanja kakvoće kulena/kulina, koje organizira Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Osijek. Vicešampion ovog natjecanja je kulen proizvođača Kulen Novosel iz Gata.
Zvonku Bariću i Slađanu Novoselu zlatne medalje i pehare dodijelio je Zoran Kovačević, predsjednik HGK ŽK Osijek, na svečanosti održanoj u petak, 3. srpnja u ŽK Osijek.
Ove su se godine prvi put na ovo natjecanje mogli prijaviti isključivo proizvođači kulena upisani u Upisnik odobrenih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla i/ili upisani u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla. Odnosno proizvođači koji sa svojim kulenom mogu legalno izaći na tržište. Na ocjenjivanje je pristiglo 25 uzoraka kulena. Organoleptičko ocjenjivanje uzoraka kulena održano je 19. lipnja u ŽK Osijek. Prethodio mu je trihineloskopski pregled (metodom umjetne probave) i fizikalno-kemijska analiza u Centru za kontrolu mesa Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek.
Ocjenjivački sud činili su – predsjednik prof. Goran Kušec s osječkog Fakulteta agrobiotehničkih znanosti te članovi – izv. prof. dr. sc. Krešimir Mastanjević, s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, dr. vet. med. Krunoslav Mužević, Miroslav Milas i Tomica Đukić, glavni kuhar hotela Osijek i Hrvatske nogometne reprezentacije.
Potporu ovom ocjenjivanju, koje HGK ŽK Osijek provodi u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek, dalo je i Ministarstvo poljoprivrede. Pomoćnik ministrice poljoprivrede Krunoslav Karalić čestitao je proizvođačima i uručio srebrne medalje.
Srebrom su nagrađeni Kulen Novosel, OPG Zlatko Birovljević, Mesnica AS, OPG Barić i Balkan lov.
Brončane medalje predstavnicima proizvođača - Slavica Džinić, OPG Hrvoje Matijević, Belje plus, OPG Hrvoje Brkić, Žito, OPG Bucić Ivan, Kalinić K + J, Toše, Mesoprerada i OPG Marijan Kundakčić, uručio je Krešimir Mastanjević.
Diplome su dobili OPG Kata Damjanović, OPG Bucić Ivan, OPG Damir Perak i tvrtka Kulis.

PODIJELI!