Gradska knjižnica i čitaonica Valpovo domaćin projekta Digitalni građanin

15.03.2019.

U prvoj polovici 2018. godine Gradska knjižnica i čitaonica Valpovo uključila se u projekt STEM revolucija se nastavlja: knjižnice i od IRIM- a ( Instituta za razvoj i inovativnost mladih) dobili smo micro:bitove i sudjelovali u edukacijama kako ih koristiti. Sudjelovanjem u tom projektu automatski smo se uključili i u projekt Digitalni građanin koji je predstavljen krajem 2018. godine.
Kroz projekt Digitalni građanin našoj su knjižnici pristigli dodatci za micro:bit (BOSON set dodataka) i održat će se edukacija knjižničara za napredno korištenje micro:bita.
STEM (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) kompetencije i korištenje novih tehnologija postale su neophodne za moderna društva i građane. Vještine rješavanja problema i suradnje predstavljaju vještine koje su neophodne za 21. stoljeće i za jednako sudjelovanje naših građana. Knjižnice su ključna mjesta znanja u lokalnim zajednicama i predstavljaju najbolja mjesta za usvajanje novih vještina i kompetencija.
Inače, projekt „Digitalni građanin“ je nastao uz podršku Googlea, kako bi potaknuo korištenje digitalnih tehnologija.
Projekt će omogućiti knjižnicama da postanu centri za razvijanje digitalnih kompetencija kod djece i odraslih. Cilj projekta je učiniti dostupnim digitalne kompetencije lokalnim zajednicama, ojačati zajednicu kako bi je bolje pripremili za današnje tržište rada i pomoć pri prevladavanju averzije prema novoj tehnologiji i uključuje knjižnice iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Kosova.
Tako će Gradska knjižnica i čitaonica Valpovo postati domaćin za drugi ciklus edukacija u radu s BOSON dodatcima u kojem će sudjelovati knjižničari iz knjižnica s područja Osječko – baranjske županije. Edukacija je planirana za petak, 22. ožujak.
Sve naučeno ćemo, naravno, prenijeti svima koji žele nešto više naučiti o programiranju i STEM revoluciji.

Izvor: Sandra Miljački Andrić, dipl. knjiž.
Gradska knjižnica i čitaonica Valpovo

PODIJELI!