Gradonačelnik Matko Šutalo    predlaže rekordan proračun od 124 MIL. KN

20.12.2018.

Drage sugrađanke i dragi sugrađani, na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Valpova predložit ću vijećnicima usvajanje gradskog proračuna koji za 2019.g. iznosi rekordnih 124 mil. kn.
Rezultat ovakvog povećanja jest predan rad na projektima djelatnika nove gradske uprave, Valpovačkog poduzetničkog centra i Lokalne razvojne agencije. Naime, unazad samo godinu i pol dana imamo u provedbi projekte čija je vrijednost 64.787.451,64 kn, vrijednost prijavljenih projekata za koje čekamo rezultate natječaja iznosi 23.401.919,59 kn dok je vrijednost projekata koji su u pripremi 113,7 mil. kn.
Kao i prije godinu dana, pri kreiranju ovog najvažnijeg dokumenta za naš grad slušali smo i Vaš glas. Zaprimili smo puno prijedloga i sve one jasne, izvedive i konstruktivne uvrstili smo u prijedlog. Na taj način povećavamo transparentnost, otvorenost i suradnju sa našim sugrađanima. Prijedlog proračuna za 2019.g. je realan, razvojan i poticajan tako da nas između ostalog u novoj godini očekuju radovi na nekoliko kapitalnih investicija:
Obnova društvenih i vatrogasnih domova u prigradskim naseljima Šag, Marjančaci i Zelčin, a željno iščekujemo i rezultate natječaja za Nard Obnova zgrada nogometnih klubova u Harkanovcima, Šagu, Ivanovcima, Zelčinu i Valpovu. Izgradnja zgrade DVD-a i Društvenog doma Fabijan Šovagović u Ladimirevcima. Izgradnja vrtića u Ladimirevcima Izgradnja pješačko – biciklističkih staza u ulicama I. L. Ribara i M. Gupca u Valpovu. Dovršetak izgradnje led rasvjete u gradu Valpovu
Unutarnje uređenje stare gradske vijećnice. Projektiranje i početak rekonstrukcije Trga Kralja Tomislava u Valpovu. Uređenje odvodnih kanala u prigradskim naseljima
Čišćenje Karašice i izgradnja šetnice. 
Izgradnja Starovalpovačkog puta i dijela Osječke ulice uz izgradnju kanalizacijske mreže. Rekonstrukcija pješačke staze u ulici Braće Radić u Valpovu i drugi projekti koje neću sada spominjati.
Pored ovih kapitalnih investicija naglasio bih činjenicu da smo kao glavnu okosnicu razvoja grada Valpova u razdoblju koje je pred nama postavili razvoj poljoprivrede i gospodarstva te u tu svrhu planiramo izdvojiti preko 1 mil. kn za konkretne potpore kao pomoć u razvoju malog i srednjeg poduzetništva, obrtništva i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.
Uz navedene mjere, predškolski i školski odgoj, sport i kultura te briga o marginaliziranim i socijalno osjetljivim kategorijama od posebnog su interesa za naš Grad tako da smo povećali i sredstva namijenjena kulturi i sportu, školama i vrtićima, a prijedlog proračuna sadrži i povećanje naknada za novorođenu djecu sa 2.000,00 na 3.000,00 kn te naravno sredstva namijenjena našim umirovljenicima za uskrsnice i božićnice.
Iskreno se nadam da će gradski vijećnici na današnjoj sjednici podržati ovaj prijedlog te da ćemo u 2019.g. zajedničkim snagama te suradnjom sa Vama, našim građanima, doći do ostvarenja cilja i provedbe ovih projekata u djelo.

Gradonačelnik
Matko Šutalo 

PODIJELI!