Grad Valpovo jedan od najtransparentnijih gradova u Republici Hrvatskoj

04.07.2019.

Institut za javne financije objavio je dana 03. srpnja 2019. godine rezultate petog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica koje se odnosilo na razdoblje od studenog 2018. godine do ožujka 2019. godine.
Prema objavljenim rezultatima Grad Valpovo se nalazi u najvišoj razini transparentnosti proračuna (razina 5).
Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Građanima omogućuje da se angažiraju i utječu na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, na odgovornost vlasti lokalnih jedinica te ujedno na smanjenje mogućnosti korupcije.
Prosječna proračunska transparentnost iz godine u godinu se popravlja te u ovom ciklusu iznosi 3,9 od mogućih 5. To je znatno poboljšanje u odnosu na 2015. kada je iznosila prosječnih 1,8. Ipak, usprkos poboljšanjima i vrlo dobrim prosjecima – županije 4,9, gradovi 4,3, općine 3,8 – i dalje su prevelike razlike, posebice među općinama, a brojni će gradovi i veliki dio općina morati još puno truda uložiti da zadovolje obveze Zakona o proračunu i Zakona o pravu na pristup informacijama te preporuke Ministarstva financija stoji u priopćenju Instituta.

Izvor: Grad Valpovo

PODIJELI!