24. fišijada Nard – polufinalno državno natjecanje

10.09.2019.

Na 24. tradicionalnoj Fišijadi u Nardu koja je održana u subotu, 6. rujna 2019. godine, sudjelovalo je rekordnih 70 kotlića i bila je to Fišijada najposjećenija do sada. Uz dobre zvuke tambure i izvrsnog fiš-paprikaša poznatih Nardskih majstora kotlića, posjetitelji su mogli uživati u raznim delicijama poput šarana na rašljama i pohane šaranske potkove s krumpir salatom, uz brojne proizvode obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.
Po prvi puta ove godine održana su dva kuhanja u jednoj večeri. Prvo kuhanje je bilo izlučno natjecanje za Osječko-baranjsku županiju na kojem je sudjelovalo 50 natjecatelja iz svih gradova i općina naše županije. U prvom kuhanju, 3. mjesto osvojio je Josip Grgurić – predstavnik grada Osijeka, 2. mjesto osvojio je Marko Grgić – predstavnik udruge „Kupusari“ iz Donjeg Miholjca, dok je najbolji fiš-paprikaš skuhao Branko Žužić - predstavnik grada Valpova.
Drugo kuhanje održano iste večeri se odnosilo na prvu finalnu večer državnog prvenstva u kuhanju fiš-paprikaša na kojem je sudjelovalo 20 natjecatelja iz 4 županije. Brojku od 20 finalista činilo je sedmorica plasiranih iz prvog kuhanja te 13 direktno plasiranih finalista – pobjednika najjačih/najvećih Fišijada u regiji. Pobjednici prve finalne večeri su osvojili bodove koje su prenijeli u samu završnicu natjecanja, odnosno, drugu finalnu večer koja je održana 07. rujna u Belom Manastiru.
U drugom kuhanju/prvoj finalnoj večeri, 5. mjesto i dodatan 1 bod osvojio je Ivan Sever – predstavnik grada Lipika i Požeško-slavonske županije, 4. mjesto i dodatna 2 boda osvojio je Marko Grgić – predstavnik udruge „Kupusari“ iz Donjeg Miholjca, 3. mjesto i dodatna 3 boda osvojio je Josip Kitanović – predstavnik Brodsko-posavske županije, 2. mjesto i dodatna 4 boda osvojio je Robert Molnar iz Vardarca – predstavnik Turističke zajednice općine Bilje, a 1. mjesto i dodatnih 5 bodova, osvojio je Branko Žužić – predstavnik grada Valpova.
Dok se Branko Žužić pokazao kao apsolutni pobjednik dana, Nard se po nebrojeni puta pokazao kao izvrstan domaćin te je organizacijski nadmašio sva očekivanja.
Sudačku komisiju sačinjavala su tri člana:
1. Ivan Đukić – voditelj kuhinje restorana Lipov Hlad, predsjednik Udruge kuhara i slastičara Osječko-baranjske županije
2. Dr.sc. Andrej Kristek – strukovni učitelj kuharstva, mentor – Ugostiteljsko – turistička škola Osijek, potpredsjednik Udruge
3. Zlatko Sedlanić – gastro promotor Podravka, časni sud Hrvatskog kuharskog saveza
Organizatori: TZ Grada Valpova, Grad Valpovo, TZ Osječko-baranjske županije, NK „Drava“ Nard
Sponzori: Sebastian d.o.o., Quantum Valpovo, Bar d.o.o., Valpovački poduzetnički centar
Foto: Zaim Saljiji
Izvor: TZ Grad Valpovo

PODIJELI!