107. brigada HV konačno dobila svoj Dan


23.07.2018.

Gradonačelnik Matko Šutalo podnio je Gradskom vijeću prijedlog odluke o proglašenju Dana 107. brigade HV i vijeće je na sjednici održanoj 19. srpnja 2018. jednoglasno prihvatilo njegov prijedlog.
Podsjetimo, 28. lipnja 1991. godine uslijed pogoršane sigurnosne situacije u Republici Hrvatskoj tadašnji ministar obrane general – pukovnik Martin Špegelj izdao je tadašnjem Sekretarijatu za narodnu obranu općine Valpovo zapovijed o mobilizaciji 107. brigade Zbora narodne garde koja zapovijed je i više nego uspješno izvršena. Naime, pozivu se odazvalo više od 98% vojnih obveznika tako da je tim danom 107. brigada HV zaživjela i aktivno se uključila u obranu suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske.
U svom obrazloženju gradonačelnik je istaknuo važnost 107. brigada HV u obrani Lijepe naše. „Samim spomenom Vukova s Drave svi znaju da se radi o valpovačkoj herojskoj 107. i da ona predstavlja sve branitelje, policajce, pripadnike narodne zaštite i sve ostale koji su branili Valpovštinu i Miholjštinu odnosno istok Hrvatske onda kada je bilo najpotrebnije. Spomenimo i to da je naša brigada sudjelovala u svim akcijama i odazvala se zapovijedima Glavnog stožera HV gdje god i kad god je zatrebalo te je s ponosom pronosila ime Valpova diljem Hrvatske. Kako se dan osnivanja 107. brigade HV prigodno već dugo godina obilježava u suradnji Udruga proisteklih iz Domovinskog rata i jedinica lokalnih samouprava sa područja Zone odgovornosti 107. brigade HV (Đakovo, Donji Miholjac, Našice i Valpovo) u znak sjećanja i vječne zahvalnosti Vukovima s Drave predlažem gradskim vijećnicima da se 28. lipnja proglasi Danom 107. brigade HV.“ – rekao je gradonačelnik Šutalo u svom obraćanju Gradskom vijeću. 

PODIJELI!