Čestitka gradonačelnika Matka Šutala povodom Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

04.08.2019.Drage sugrađanke i dragi sugrađani, mještani prigradskih naselja, čestitam Vam DAN POBJEDE i DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI I DAN HRVATSKIH BRANITELJA kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu.

Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i strahu od neprijateljskih napada na izložene hrvatske gradove, a nakon brojnih neuspješnih pregovora i mirovnih inicijativa, nije nam preostalo ništa drugo nego vlastitom oružanom silom osloboditi okupirani teritorij. U svitanje 4. kolovoza 1995. započela je Operacija Oluja.

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj ove operacije i cijelog Domovinskog rata. Vraćen je ustavno-pravni poredak na cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata stoga Hrvatska 5. kolovoz ponosno slavi kao Dan pobjede.

U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine naše Domovine. Uspješna operacija Oluja dovela je i do mirne reintegracije hrvatskog podunavlja te je značajno doprinijela skorom kraju rata u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Nakon oslobođenja omogućen je povratak 210.592 prognanika svojim domovima.

Ovim putem upućujem veliku zahvalu našim braniteljima jer zbog njih i njihove žrtve slobodni smo ljudi.Gradonačelnik

Matko Šutalo 

PODIJELI!