Čestitka gradonačelnika Grada Valpova Matka Šutala povodom Svjetskog dana Roma

08.04.2019.Zadovoljstvo mi je u ime Grada Valpova i svoje osobno ime svim pripadnicima romske nacionalne manjine u Valpovu i Republici Hrvatskoj čestitati Svjetski dan Roma, koji se obilježava od Prvog kongresa Roma, održanog 8. travnja 1971. godine u Londonu, što je zasigurno jedan od najvažnijih događaja u povijesti romskog naroda.
Romi su danas najveća europska manjina s oko 10 milijuna pripadnika te su usprkos svim stradanjima uspjeli održati nacionalni identitet, kulturu, jezik i običaje te kroz povijest ostaviti trag u svim svjetskim kulturama.
Grad Valpovo nastoji, u okviru svojih mogućnosti, neprekidno pomagati romsku zajednicu na području Grada Valpova kako bi imali što bolje životne uvjete te se uključili u život zajednice kroz razne programe i aktivnosti za poboljšanje položaja romske nacionalne manjine.
Grad Valpovo i dalje će aktivno raditi na suzbijanju diskriminacije i pružanju potpore u ostvarivanju prava Roma temeljem Nacionalne strategije za uključivanje Roma do 2020. godine.
Vjerujem da ćemo zajedničkim djelovanjem u vremenu koje slijedi postići još bolje rezultate, posebice što se tiče uključivanja Roma u zdravstveni i obrazovni sistem.

Gradonačelnik :
Matko Šutalo

PODIJELI!